Разград е един от шестте български града, в които наесен отварят Работилници за родители. Инициативата е по проект „Да пораснем заедно“, финансиран по Програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на европейското икономическо пространство.

Автор на проекта е сдружение „Плевенски обществен фонд „Читалища“ с петима партньори: РБ“П.Стъпов“-Търговище“, сдружение „ТЕМП-Арто“-Враца, сдружение „Център „Радост“-Благоевград, НЧ“Обединение 1913“-Кърджали и НЧ“Напредък 1901“-Разград.

Методологията за подкрепа на родители на деца до 3 години е разработена от експерти на УНИЦЕФ и през 2012 г. година е прилагана в няколко български общини.

Според нея две двойки експерти организират 12 уъркшопа за общо 30 родители, две групи от по 15 човека. През септември, октомври и ноември веднъж седмично по 2 часа родителите ще бъдат обучавани и подкрепяни във възпитанието на децата им. Срещите, наречени Работилници за родители, ще са в библиотеката и залата на читалище „Напредък – уточниха Даниела Петрова от РЕКИЦ“Читалища“ и Илонка Занкова и Васил Йоргов от читалище „Напредък“.

Родителите, които искат да участват в проекта, могат да се запишат в читалището. В момента тече подбор на експертите, които ще работят с тях – психолози, педагози, социални работници. Те ще преминат обучение за прилагане на методиката на УНИЦЕФ. От световната организация са осигурили ръководства и за експертите и за родителите.

Освен Работилниците за родителите проектът предвижда и провеждане на публични форуми за обсъждане на резултатите от тях – по един във всеки от петте града, разработване на общ портал на Работилниците за родители, обучения по застъпничество и национална конференция за изграждане на неформална мрежа от Работилници за родители.

 

Източник: Дарик нюз

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Кризисен център за хора, преживели домашно насилие отваря врати в Горна Оряховица

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

Програмата „Развитие на човешките ресурси“ стартира с няколко програми

ПОСЛЕДНИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Категории