Tobi 20130309 0780 280x196Диагнози като детска церебрална парализа и АЛС означават, че човек има нарушени двигателни способности. В същото време голяма част от тези хора имат запазени когнитивни способности – при подходящи условия те биха могли да се обучават и развиват пълноценно. Съвременното развитие на технологиите позволява на хора с двигателни затруднения да използват компютър, да пишат, да рисуват, да общуват с всички. Най-известният пример за това е Стивън Хокинг. Въпреки че е парализиран, с помощта на специално устройство той използва компютър, пише и работи върху научните си теории, които променят света. В България това все още звучи като приказка, тъй като подобни устройства са почти напълно непознати и нямат широко разпространение.
Важно е да се отбележи, че някои от помагащите технологии са основани на контрол на софтуер с помощта поглед, а други устройства използват съхранените възможности за движение – напр. движения на главата, на устата – така че с помощта на специални приспособления да позволяват управлението на компютърна мишка.
С цел популяризиране на помагащите технологии за управление на компютър с поглед е създадена Фондация “АСИСТ – Помагащи Технологии”. Тези технологии могат да променят съществено живота на хора със сериозни физически ограничения, свързани например с амиотрофична латерална склероза, с детска церебрална парализа и мускулни дегенеративни заболявания.
Проследяването на погледа позволява на такива хора, които по някаква причина не могат да ползват ръцете си, вместо с мишка и клавиатура да работят на компютър с поглед и да имат достъп до специализиран софтуер за комуникация, позволяващ пряко общуване с други хора, Интернет, он-лайн образование и всичко, което съвременните информационни и комуникационни технологии предоставят като възможности. Устройствата за управление на компютър с поглед могат да бъда монтирани на настолен компютър, лаптоп или таблет.
Фондация „АСИСТ“ работи активно и за използването на помагащи технологии за управление на компютър с поглед в образованието на деца със СОП и множествени увреждания като съпътстващи технологии за цял живот, чието усвояване започва в ранна възраст. Ранното усвояване на контрол с поглед прави достъпни всички възможности на новите информационни технологии за обучение, развитие, активна комуникация, бъдещо участие в обществения живот и професионална реализация.
Фондация „АСИСТ“ започна своята работа преди една година, когато в България технологиите с проследяване на погледа бяха на практика напълно непознати. От Фондацията посочват, че една година по-късно има десетки учебни заведения, ресурсни и дневни центрове, семейства, които със съдействието на фондацията придобиха тази технология. В проведените от фондацията обучения, са участвали повече от 100 специалисти – логопеди, ресурсни учители, психолози – работещи с деца със СОП.
Повече информация за дейността на фондация „АСИСТ–Помагащи технологии“ може да получите на сайта на фондацията.

 

Източник и снимка: Фондация АСИСТ-Помагащи технологии

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Кризисен център за хора, преживели домашно насилие отваря врати в Горна Оряховица

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

ГАЛЯ ЦВЕТАНОВА, КОЯТО НИ ДАВА ФОРМУЛАТА ЗА КАЧЕСТВЕНИ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Категории