Нови работни места се откриват в индустриалните зони

153 млн. инвестиции и 1650 работни места се очаква да се открият в трите нови индустриални зони в Божурище (София), Телиш (Плевен) и Бургас. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на пресконференция на 15 май 2014 г., на която бяха представени резултати от дейността на Национална компания „Индустриални зони“. Данните са на база подписани договори с фирми, които ще извършват дейност на територията на зоните.

Драгомир Стойнев припомни, че компанията е създадена през 2009 г. от кабинета на Сергей Станишев с идеята за привличане на чуждестранни инвестиции. „Тогавашният финансов министър Пламен Орешарски отпусна 100 млн. лева за създаването й, а следващият – Симеон Дянков си взе обратно 70 млн. лева от бюджета й. Сега компанията отново работи изключително активно“, заяви министър Стойнев.

Национална компания индустриални зони (НКИЗ) ЕАД управлява осем зони – три съществуващи от преди свободни зони в Русе, Видин и Свиленград и новоизграждащите се в Божурище, Телиш, Бургас, Варна-Запад и Карлово. Всички те са с обща площ около 6.6 млн. кв.м., от които 73 900 кв.м. застроени и 225 500 кв. м открити складови площи.

В съществуващите свободни зони – Русе, Видин и Свиленград само през последната година са сключени 26 договора с фирми основно в областта на производството, строителството и търговията и са реализирани инвестиции за около 3 млн. лева, заяви Атанас Ненов, изпълнителен директор на НКИЗ.

Очакваните инвестиции и нови работни места се дължат на южнокорейската фирма Азия Инвест, която прави биоземеделие в зоната Телиш/Плевен. Първоначалната им инвестиция е в размер на 3 млн. лева, но се очаква те да нарастнат до 85 млн. лева при 700 нови работни места.

В Божурище, чиято първа копка беше през лятото на 2013 година, през м. септември т.г. ще заработи предприятието на първият инвеститор в зоната – немската фирма Бер Хелла Термоконтрол. Това е инвестиция за 42.5 млн. лева, при която се очаква да бъдат създадени нови 350 работни места. Там вече проектират своите свите производствени мощности и други пет високотехнологични компании с общо 250 заети.

В напреднала фаза са преговори с над 10 български и чуждестранни компании за настаняването им в индустриалните зони, каза Атанас Ненов. Ще продължава работата по благоустрояването на зоните за привличането на други инвеститори.

Индустриалните зони са един от важните инструменти за привличане на чуждестранни инвестиции и увеличаване на производството и заетостта. Те са възможност за производство на стоки с по-висока добавена стойност, което означава че повече доход остава в България за българските фирми и граждани, заяви министър Стойнев.

Целта е те да се превърнат в модерни производствени и логистични центрове, в които се предоставят възможности за започване и развитие на бизнес и качествени услуги за облекчаване на административните тежести. Затова и местоположението им е избрано така, че да са максимално близо до транспортната инфраструктура и наличие на квалифицирана работна ръка.

 

Източник: МИЕ

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за българския жестов език

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории