Снимка: facebook Подарете книга

Дори и да има компании, желаещи да назначат на работа деца, излизащи от институции, то те много рядко се задържат повече от три месеца на работа.

Именно с тази цел е и инициативата на Фондация „Подарете книга“ „Училище за работа“.

Това коментира в студиото на шоуто за икономика и финанси Boom&Bust координаторът във Фондация „Подарете книга“ Теодора Спасова. В предаването взе участие и основателят на фондацията Благовеста Пугьова.

Снимка: Screenshot

„У децата, израснали в домове, липсват много социални умения. Когато си в една институция, където обядът ти, например, е институционално организиран, ходенето на море ти е институционално организирано, нямаш навиците, които се придобиват в семейна среда – това ги прави много неподготвено за живота след това“.

Какво представлява инициативата „Училище за работа?

Това е една ролева игра, в която взимат участие деца от домовете, която има за цел да ги подготви за намирането на работа чрез едноседмични интензивни обучения. Младежите се разделят на групи, представляващи своеобразни „фирми“, в които децата заедно с доброволци в една почти реална обстановка симулират работа в сектори като IT, ресторантьорство и др., разказаха гостите в студиото.

Снимка: facebook Подарете книга

Цялото интервю можете да видите на bloombergtv.bg.

 

Източник: www.bloombergtv.bg