Професор Рачко Попов: Не може да се живее без надежда

rachko popovПрофесор Рачко Попов е роден в Карнобат и има подчертан интерес към Странджанския край. Той е етнолог, завършил история със специалност етнография в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е в Москва, Берлин и Мюнхен върху митологията и календарната празнично обредна система на българите, балканските и славянските народи. Доктор е на историческите науки, бил е директор на Етнографския институт с музей към БАН, автор на поредица изследвания и книги за обичаите, нравите, културата и вярванията на хората в различни етнографски райони в страната.

 

– Професор Попов, в условията на криза каква е характеристиката на народопсихологията на българина? Как се проявява тя? Кои характерни черти са по-силни от друго време?
– За съжаление в условията на криза, която продължава толкова дълго време, нещата според мен не са никак добри. Често гледам телевизия и виждам, че ако се съберат двама българи, винаги има спор между тях, разбирателството липсва навсякъде. Май не се чуваме вече, не искаме да се изслушваме, да вземем предвид и другото мнение, което е различно от нашето. Това показва липса на самодисциплина в нашите нрави. Понеже обичам нашия пръв социолог Иван Хаджийски, „Бит и душевност на нашия народ” ми е настолна от години, там е представена тази наша българска черта, свързана с всичките описания на българския характер – завистта, лошотията и др. Затова изглеждаме днес такива, каквито сме. Много хора не са на мястото си, институциите не работят, все по-лошо става и в образованието, и в медицината, навсякъде. Все пак имам вяра, много искам младите хора, особено моите студенти, да ги насочвам към доброто, към истинското, към земното, да не мислят и правят лошотия.

– Успявате ли?
– Да, много съм доволен от младите, вече 20 години преподавам. Но усещам, че желанието им да четат намалява.

– В какво вярва днес българинът, в какво не вярва и какво почита от миналото?
– Не вярва в идването на по-добро време, ние сме една от нациите, които са на първо място с това, че се оплакваме от хала и от дереджето си. Не може да се живее без надежда. Идват такива хубави празници като Великден, Гергьовден.

– Как трябва да празнуваме в наше време, спазвайки традициите?
– Великден и Коледа са най-големите ни празници. Тази година Възкресение съвпада с католическия празник, което се случва, но рядко. Нашата църква изчислява празника по Юлианския календар. А Великден винаги трябва да бъде и за католици, и за православни в първата неделя, когато има пълнолуние, след деня на пролетното равноденствие. Миналата година бях стреснат, че Великден се падна при разсип на месечината, както казват бабите.

– Култът към светците на Балканите по-различен ли е от този в други страни по света?
– За Великден всички православни балканци вярваме, че на Велики четвъртък Бог и свети Петър отключват райските порти и душите на всички наши праведни покойници се връщат при нас. Пускат ги от отвъдния свят, минават през небесните двери. Като мушици летят по розите, по тревите и се прибират на 40-ия ден след празника, това е Спасовден, винаги в четвъртък, връщат се в райската градина.
Няма селище в Странджанско, където да не вярват в Змея Горянин, който взима най-личната мома за своя жена. Като става дума за змейчевата орис, се сетих за циганката с албиносите – този случай с русия ангел, дали не е от змейова любов в ромския етнос! Има някакво чудо. Да се родиш албинос пак е от змея! (Смее се.)

– Какъв е обликът на българската етнология, каква е тя днес? Какви са най-новите ви изследвания?
– Има много неща, които от съвременна гледна точка са представени интересно. Например е любопитно да се изследват тези приемни семейства, какъв тип хора са тези, които взимат да отглеждат деца. Защото това вече е явление, което все по-често може да се наблюдава. Да се направи етно-психологическа характеристика, какви са причините, поради които тези хора взимат това решение. Някои си имат свои деца и пак осиновяват и други. Има теми, които от съвременна гледна точка са интересни за изследвания. Задал съм тази тема на млади хора, които да я изследват. Също така – как нашите хора се отнасят към емигрантите. Като етнолози можем да направим едно по-дълго във времето изследване и да стигнем до съответни изводи и констатации, защото чуваме различни мнения от различни страни.

– Има ли го онова традиционно българско гостоприемство и как се проявява днес то по отношение на емигрантите? По-специално към присъствието на сирийските бежанци?
– Мисля, че го има, ако няма някакви актове на насилие от страна на емигрантите. Би трябвало да сме добре разположени към тези хора, които бягат от войната.

– Не малко българи са емигранти в чужбина. Какъв профил има нашето емигрантство по света?
– Моите колеги етнолози направиха изследване за българските емиграция в средиземноморските страни, Франция, Англия. Имахме страхотно удоволствие, че спечелихме пари от фонд научни изследвания на Министерството на културата и науката за този проект. Те направиха едно невероятно изследване в Португалия, Франция, Испания, Италия, Англия и картината никак не е добра. Очевидно, че там българите не сме много сплотени. В Англия нещата изглеждат най-добре, децата учат в местни български училища. Но има по-силна адаптация на място. Колегите разказват един случай – как български ресторант в Париж бил затворен от местните власти, защото съберат ли се двама българи, винаги става скандал и се стига до бой. Характерологичните особености, които се проявяват там, показват, че по-голямо е желанието да се еманципират на място, да се приравнят към местните бит и култура, отколкото да правят български общност и да държат на националността си. Макар да празнуват заедно българските празници, те остават в по-тесен затворен кръг. Разтварят се повече в местната култура, отколкото да настояват за себе си. Интересна е темата да проследяваме българите в чужбина. Колегите са много ентусиазирани. Оказа се, че българите там най-вече поддържат и държат нашата, българска кухня, кулинарията.

– Вие изследвате процесите, които текат в етническите малцинства, циганите например. Какви са наблюденията ви?
– Тези дни четях последна коректура на мои колеги за изследване на различни групи цигани. Нещата при някои от тях са много трудни – няма никаква адаптация и интеграция. А различните организации би трябвало повече и по-сериозно да действат за интеграцията, за обучението на различните видове групи. Двете религии, които изповядват в гетата, са основните, но голяма част от ромите отиват и към евангелистите.

– В 21 век хората имат ли нужда от религия и от каква?
– Вярата е личностна нагласа. Хубаво е да вярваме в нашия Спасител и неговото Възкресение.

– Кой е празникът емблема на нашата, българската идентичност?
– Празникът на светите братя Кирил и Методий, на славянската писменост, който всеки от нас носи съкровено в сърцето си.

– Идват светли празници, какви обредни практики да следваме, ако сме вярващи?
– Ако човек е вярващ, помага му запалването на свещичка на хляба. Прекадява се домът на Коледа и на Великден, казваме си свои думи със свои пожелания за здраве и добро. Сега, по Великден, е характерна размяната на яйца, раздаването на козунаци е също обредна практика. Всичко, което съдържа добри пожелания за бъдещето на всеки от нас и на всички заедно.

 

Източник: в-к Новинар

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Започна работа Център за деца с увреждания в Перник

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории