Акад. Светлин РУСЕВ: През 2014 г. да се разделим с омразата

svetlin rusevСветлин Русев е роден на 14 юни 1933 г. в Плевен. Завършва Художествената академия в класа на Дечко Узунов. Между 1975 и 1988 г. заема различни ръководни постове в културата – шеф на СБХ, зам.-председател на Комитета за култура, директор на Националната галерия. Бил е два пъти депутат – преди и след 10 ноември 1989 г. Сред десетките му титли и отличия у нас и по света са академик и орден „Стара планина“ I степен.

 

С какво най-вече ще запомните юбилейната за вас 2013-а?

В чисто професионален план с доста силни изложби, особено някои, свързани и с кръгли годишнини на авторите. Изложби, които показаха, че художествените натрупвания и чисто човешките вълнения са сериозният и голям път за артиста, независимо през кое време и през какви препятствия минава. Изглежда, че младите от 70-те и 80-те години са работили и живели доста смислено и сериозно. А съхраняването и запазването на младежките пориви и в зряла възраст е не по-малко важно от пробивите на младостта. И понеже става дума за юбилейна и за мен година (малко като алилуя ми звучи) – ретроспективната изложба в павилиона пред Народния театър, най-вече като усилие и организация, поне аз трудно ще я забравя, както изложбата на гарата някога (1977 г. – б.р.). А зрителите, изкушените от живота на изкуството и случайно попадналите в нея, как са видели и преживели събитието, е нещо извън мен, което не означава, че съм безразличен – особено с посвещението концерт на Минчо Минчев и Евгени Божанов в Националната художествена галерия. Това са подаръци на съдбата, които не се забравят!

Все пак радости на изкуството в трудна за държавата година.

В тази изключително тревожна година изглежда че само в изкуствата – театъра, литературата, музиката, киното, се роди нещо трайно и съзидателно. От друга страна, общественият кошмар, в който живеем като в някакъв театър на абсурда (за съжаление реален), не може да не се помни: от политическата и държавническата неадекватност до събуденото гражданско съзнание на протеста, в който имаше всичко – и чисти действия, и обслужващи, и манипулативни, но най-трагичното, невъзможно да се забрави, това са хората, които се самозапалиха и изгоряха! Ужас, който би трябвало да стресне всички, играещи си със съдбата на другите! Пред смъртта, пред пречистващата саможертва би трябвало всички държавници и политици да забравят какви са, от коя партия са и кого обслужват. Пред трагедията няма ваши и наши – има само отговорност в името на мисията, която ги е изстреляла незаслужено на върха. Тези живи факли на протеста не би трябвало да ни дават покой! Пред тях вината на живите се изкупва не с обвинения и с омраза, а с общо съзидателно действие. Парламентът трябва да започва всяко заседание с едноминутно мълчание в памет на жертвите, за да не забравят депутатите защо са там! И за тези, и за предишните, и по-предишните жертви, всеки ден – с едноминутно мълчание – размисъл и за отминалите, и за себе си, и за собствената вина и отговорност! Навремето часовете в училище започвахме с „Отче наш“, което не знам дали ни правеше по-добри, но за да помним молитвата и досега, нещо е останало в остриганите ни глави. За политическите прагматици това вероятно звучи наивно, но съхраняването на малко наивна вяра няма да ни е излишна в хаоса и безумията, в които сме попаднали.

Преди време ви питах как бихте изобразили духа на България в картина и какъв материал ще предпочетете… Отговорихте ми, че пред „днешна България сте безпомощен“. Промени ли се нещо за тези две години оттогава?

Промени се! Чувствам се още по-безпомощен! Не искам да изобразявам омразата, не искам да я материализирам дори в картина. И без това пространството е наситено с ненавист. Всяко докосване до нея, дори като идея в ненарисувана картина, е опасно за въздуха, който дишаме. Нарисуван, духът на омразата остава завинаги. Иска ми се да вярвам, че в България има и друг, Светъл дух!

Идеята за демокрация е подменена с хаос, грабеж и нов слугинаж

Докато вие редяхте изложба след изложба – ваши, а и на приятели, навън се редуваха най-разнообразни протести и… антипротести. Като че ли не може да се намери доволен българин днес: едните са недоволни от властта, другите – от начина, по който първите изразяват недоволството си, трети – от управлявалите преди тях, четвърти – от тези, които ги наследиха, пети – от владиката, десети – от… Докъде ще стигнем с това оглушително разделение?

При това съзнателно насаждано разделение и омраза от всички държавни и политически институции, които разговарят и водят самоубийствени войни като глухонеми, няма шанс. Шансът е в задължителното осъзнаване, в обречеността да живеем заедно, ако искаме да оцелеем и като нация, и като хора! Шансът е на страната на тази политическа сила, на тази България, която първа ще постави националните интереси над собствените политически изстъпления. Не на думи, а с нормално, професионално и гражданско отговорно поведение. С много малко изключения тъй нареченият политически елит идва от нищото, без собствена доказана биография, без собствен принос, само с комплекси за надмощие над други като тях. Дори дипломите, и когато не са фалшиви, нищо не дават и нищо не доказват. Не може човек, който няма един ден трудов стаж, който не е забил един пирон, или ако се е опитал, го е изкривил, да управлява държава. 24 години ние възпроизвеждаме чрез послушни листи послушни, но безотговорни елити. Това, което се нарича политическа отговорност, е една нищо незначеща абстракция. Кой и за какво понесе отговорност?!

Някога бяхте в учредяването на Комитета за спасение на Русе. Как ще коментирате студентската окупация на аудиторията днес, в която беше основан Клубът за гласност и преустройство? Какво рискувахте вие някога и какво – сегашните „ранобудни“?

По повод „ранобудните студенти“ и от Художествената академия, които опънаха транспарант с мисълта на Гоя „Сънят на разума ражда чудовища“, предложих да се прибави „Пробуждането на омразата ражда безумия“. Насилието освен насилие нищо друго не може да роди. Подкрепям всеки протест, в който сам рискуваш и сам носиш отговорност. Протестът, в който броиш чашките на своя професор, има нещо цинично, което обезсмисля истинската кауза. Несъгласието с един преподавател или с неговата позиция, както започна протестът с окупацията на залата в Софийския университет, след няколко дни се оказа, че е „протест“ срещу правителството! Моят протест е друг и аз не желая по-силният или по-арогантният да ми налага собствените си норми и форми на поведение. Навремето знаете какво стана с четиримата професори – изгърмяха на бърза ръка. Покрай Русенския комитет знаете колко изключени, наказани и уволнени имаше, включително и съпругата на Станко Тодоров (тогава председател на Народното събрание – б.р.). За 10 минути с едно привикване в председателството на Комитета за култура ме разкараха като директор на Националната галерия, беше забранена каквато и да е публикация и споменаване на името ми, в безкрайни заседания извиваха душите на несъгласните да подкрепят тъй наречените съображения на Тодор Живков. Моите студенти, без да знам, бяха направили подписка в моя защита и след това ги привикваха един по един в ръководството на академията за обяснение.

Какво рискуваха „ранобудните“?! По-точно какво загубиха?! Някой от тях да е изключен, някой от подкрепящите преподаватели да е уволнен или наказан?! Не по-малко от тях се разминавам с официалните власти (не само с тази), но по-нецивилизован протест от бъдещата цивилизация на нацията не мога да си представя! Кого наказаха? Не наказаха ибрикчиите на Пеевски – Доган и Станишев, а тези, от които зависи изграждането им като професионалисти, които също като тях са потърпевши. Може да звучи безумно, но ректорът и целият преподавателски състав би трябвало да си дадат оставката и „ранобудните“ да си ги учат тези, които им ръкопляскаха. От унижението, на което бяха поставени някои преподаватели, най-малко печели каузата на един сериозен протест, още по-малко достойнството на техните ученици.

Самият вие сте преподавали на няколко поколения художници. Когато в академията неотдавна ви присъдиха званието доктор хонорис кауза, се чуха невероятно красиви и искрени признания от тях. Кое е най-ценното, което сте научили от студентите си?

Съзнанието за тяхната различност във времето и като поведение, и като чувствителност, и като талант. И не на последно място – това, което носеха в себе си, по един или друг начин обогатяваше и техния преподавател. Те едва ли знаеха, но аз бях и техен ученик.

Парламентът да започва всяко заседание с едноминутно мълчание в памет на жертвите, минали и сегашни!

Нерядко ви се е налагало да се борите срещу фалшификатите в арта, казвали сте, че те убиват изкуството. Как ще коментирате фалшификатите в живота ни днес? Дали те не са по-опасни?

Фалшификатите са опасна и предизвикателна тема и сама по себе си изисква отделен разговор. Фалшификатите в изкуството са част от фалшификатите в живота. Няма разлика, опасността е една подмяна на истината с нейните привидности. Подмяна на идеята за социална справедливост с тоталитарна система, подмяна на идеята за демокрация с хаос, грабеж и нов слугинаж. Подмяна на стойностите за успеха и личните възможности с една илюзорна американска мечта. Подмяна на моралните стойности с илюзия за икономически възможности, подмяна на задълбоченото знание с компютърната информация, подмяна на сериозното политическо поведение с политическата изгода и съобразителност и т.н., и т.н. С други думи, живеем в едно фалшиво и измислено общество, което няма нищо общо с оригинала, с истините на цивилизацията. Привидностите на истината се търгуват като оригинал! А самата цивилизация в световен мащаб и целият тъй наречен световен ред се определят и ръководят от сили извън тях – от майстори фалшификатори, които предлагат собствената стока като храна и спасение за човечеството, няма значение дали става дума за идеи, за хуманитарни помощи, за оръжие или петрол.

Провал на елитите, височайша некадърност нарече родния преход в интервю за „Преса“ психиатърът д-р Николай Михайлов. Смятате ли, че т. нар духовни елити се провалиха в опитите си да насочат демократичните промени у нас?

С удоволствие чета анализите на д-р Михайлов. Изглежда, че проблемите са доста близки до професионалната му практика. Ако днешният т. нар. политически елит сериозно се замисли над някои от неговите изводи и над тревогата, която се споделя и от други отговорно мислещи хора, отдавна да е изчезнал от политическото и общественото пространство. Но очевидно е, че политическата арогантност не допуска съмнението на умната и прозорлива мисъл. И тук не е само вината на „височайшата некадърност“, която непрекъснато се възпроизвежда, но и това, че тъй наречените от вас духовни елити позволиха политизирането и политическото противопоставяне и профаниране на гражданските и моралните стойности. И в един момент заиграха не като духовен елит на нацията, а като някаква партийна аристокрация, която за разлика от редовата и родовата имаше свой културен и обществен принос. Поет срещу поет, артист срещу артист, лекар срещу лекар, художник срещу художник, режисьор срещу сценарист, свещеник срещу свещеник, учен срещу учен, интелигент срещу интелигент… И когато се осъзнахме, за едни беше късно, други потърсиха спасение в самотата и отчуждението, а трети не искаха да си признаят, че неволно са станали съучастници на една политическа сделка. Сделка, която имаше нужда и от червени, и от сини, и малко шарена интелигенция, за да гримира поовехтелите си политически физиономии и професионална некадърност. Това дори не беше манипулация, а доброволно участие в една илюзия на промяната.

Все пак кажете нещо светло като пожелание за новата година! С какво трябва най-напред да се разделим през 2014-а?

Светлото е съзнанието, че няма да е лесно, което означава вяра (каква и в какво?!), устойчивост и разбира се, здраве – духовно, физическо и морално. И задължително – най-напред раздяла с ОМРАЗАТА и с всички, които я насаждат. Независимо дали са ваши или наши! Без това и най-красивите и смислени пожелания си остават при илюзиите на старата година.

 

Източник: в. Преса, печатно издание, брой 355 (706 от 30 декември 2013)

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Нов център за възрастни хора с деменция в Мамарчево

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории