Ген. Стоян Тонев, зам.-кмет: Здравната карта на София е факт

tonev

Ген. Стоян Тонев е роден на 3 декември 1953 г. в Кърджали. Завършва медицина във ВМИ -Пловдив през 1979 г. Работи като началник на медицинска служ6а на авиополка в Чешнигирово (1979-1981 г.). След това е началник на кабинет по кожни болести във военна болница -Пловдив; главен асистент и началник отделение в Клиниката по кожни и венерически заболявания към ВВМИ. 

Ръководил е ВМА в продължение на 12 години и се счита за един от най-добрите мениджъри в здравеопазването. Зам.-кмет на София от януари 2014г. 

 

– Ген. Тонев, при встъпването Ви в длъжност обявихте, че ще правите здравна карта на София. Готова ли е вече тя и какво показват данните?
– Готова е и може да върши работа не само на общинското здравеопазване, но и на останалите здравни заведения в града, защото данните за заболеваемостта са по местоживеене и по диагнози. От картата става ясно в кой район кои диагнози преобладават. Въпреки че само 18% от населението в София е на пенсионна възраст, преобладават, особено в централните райони, сърдечносъдовите и неврологичните заболявания.
– Има ли разлика в заболеваемостта в центъра, където въздухът е замърсен и в крайните райони, които са по-близо до МК “Кремиковци” и сметището в кв. “Суходол”?
– В тези два квартала няма разлика. А и “Кремиковци” не работи вече в голям обем. По-скоро има друго – в крайните квартали, където преобладават малцинствата, има повече инфекциозни заболявания. И битовият травматизъм там е по-силно изразен, както и токсикологията. В скъпите квартали на София пък са по-силно изразени белодробните заболявания.
– Нали там въздухът е по-чист и затова те са престижни и предпочитани?!
– Причината е, че те са по северния склон на Витоша, където е по-влажно и сенчесто. В почивните дни минах през Велинград, Батак – ромските махали там са на най-хубавите и слънчеви места.
– Анализът на заболеваемостта как ще се отрази на структурата на общинското здравеопазване?
– Това ще промени броя на специалистите в дадените райони. Там, където има повече заболявания от един тип, ще насочим и повече специалисти със съответната специалност. Трябва да бъде възстановен и т.нар. профилактичен принцип или принципът на диспансеризацията, който за съжаление се провежда формално както в София, така и в страната. Ще възстановим и патронажните сестри по отделните заболявания. Не случайно много наблягам на връщането на домашните посещения. Не, че сега ги няма в някаква форма – джипитата ги правят, но първо трябва да има допълнително заплащане, защото това ще мотивира още повече отношението на лекарите към грижата за пациентите. Има и една по-малка, но важна група на хората с професионални заболявания. На тях здравеопазването в България им дължи не само отношение, но и грижа. През следващия месец ще създадем звено за трудова медицина към общинското здравеопазване. Ще го настаним най-вероятно в Пета градска болница. В София има и достатъчно държавни и частни звена, в които след конкурс ще извършваме профилактични прегледи, които са според вида работа и ще оценяваме професионалния риск.
Новата здравна карта предвижда и по-добра координация между ДКЦ-тата, които са отделни, и тези, които са в болнични заведения. Понякога се получава така, че всеки работи за себе си, а това не е в полза на цялостното здравеопазване. Всяко от ДКЦ-тата ще бъде в пряка координация с определена общинска болница и пациентите ще се пренасочват натам.
– Връщате районирането?
– Не е райониране, а по-скоро координация, която е в полза на пациента – да не бъде разкарван в отделните звена.
– Пошегувахте се, че с Вас като зам.-кмет София вече има шеста общинска болница – ВМА. Кое ДКЦ ще е към нея?
– Към ВМА по-скоро има два въпроса – единият е да се използва спешното звено с договор с общината. Също и звеното на Окръжна болница. Ще предложа договор на “Софиямед” и на “Токуда” – ръководствата на болниците са съгласни. Това няма да струва на общината пари – въпросът за финансирането ще го реши здравното министерство с допълнителна субсидия за спешна помощ.
– Ще има ли пари за това на фона на информациите, че здравната система е недофинансирана и средствата ще свършат до лятото?
– Сякаш има известен разнобой между здравната каса и министерството. Все пак здравната каса е една добре смазана машина и тя зависи много и от районните каси в страната, както и в София. Но глобалната политика в сектора се определя от Министерството на здравеопазването, и то не трябва да абдикира от тази своя функция. Не може да се обвинява касата за наредби, които е издала здравната министърка. И друго важно нещо – касата има резерв. Може да ползва всеки месец 5% от него и се надявам да го направи. Освен това обикновено юли-август се прави корекция в бюджета на касата за сметка на резерва, където има достатъчно средства – над 250 млн. лв. Така че смятам, че и допълнителните идеи на общината ще намерят финансиране. Ние работим и по две оперативни програми на ЕС и се надяваме до края на годината да получим одобрение на няколко проекта. От Глобалния екофонд ще искаме средства по проекти за енергийна ефективност на две болници – “Св. София” и Втора градска болница.
– През годините периодично се говореше за приватизация на ДКЦ-тата. Смятате ли, че трябва да се продават сгради на бивши поликлиники?
– Няма да се приватизира работещо ДКЦ. Има четири обаче, които са без дейност и са в ликвидация. Сградите им дори не се използват за друга дейност. Някои можем да предоставим на болници. Например ще дадем медицинския център в Банкя на Пета градска болница. Но има и ДКЦ-та, които не са типични, а са в преустроявани сгради.
За тях вече ще се мисли да бъдат използвани от общината за други цели, но не да се продават. Безсмислено е да се приватизират типично здравни заведения. Даже и в САЩ се отказаха от това преди 30 г., а в Европа – преди 15 г. Приватизира се дейност, а не сгради. По-печелившо е, а и не изисква такава голяма инвестиция. Общината има нужда от дадена дейност – участва със сградата като апортна вноска, но останалото е за сметка на този, който я получи. Има вариант и за договор за управление. Това ще са още приходи за общината. Защото приватизацията лишава следващото поколение от възможности, които сега ги има.
– София вече има 5 спешни кабинета към ДКЦ-та. Ще бъдат ли разкрити нови?
– Разговаряме с Бърза помощ и с управителите на ДКЦ-тата тези кабинети да бъдат използвани ефективно. Те са добре оборудвани. До края на годината ще има още 3 спешни кабинета. Те първо ще осигигурят това, което законът изисква от ДКЦ-тата и от което има оплаквания – 24 часа разположение на лекари. След като бъде направено домашно посещение при пациент, ако той се нуждае от болнично лечение или превоз до него, ще се осигурява и тази услуга. В момента е разработена само за психиатрична помощ, но се надявам до юни да направим и за деца до 1 г. и възрастни хора над 65 г. Проблемът не е финансов, той е решен, а у лекарите, които ще работят. Те трябва да бъдат добре мотивирани. Ще бъдат от общинските болници и ще им се заплаща допълнително.
– Ще има ли скоро изнесени центрове на Бърза помощ по кварталите?
– Донякъде такива бяха направени и линейки са изнесени в някои болници – в ИСУЛ и в “Пирогов”. Но това подлежи на развитие. Линейки трябва да бъдат разположени на различни места в София, за да могат да стигат по-бързо до пациентите. Това е проект на Министерството на здравеопазването, Бърза помощ и общината. Изискват се още разговори, договори и пряката помощ на ръководствата на болниците.
– Линейките, с които разполага Бърза помощ, достатъчни ли са за града?
– Даже са повече. Проблемът не е в тях, а у хората – само за около 40% от линейките има персонал и лекарите не достигат.
– Като шеф на ВМА имахте план да изградите хеликоптерна площадка за спешни случаи.
– Вече има проект за многоетажен паркинг, отгоре с хеликоптерна площадка, до ВМА и Александровска болница. Такава площадка има и се използва, но не за всички типове хеликоптери, в Правителствена болница. И в момента се водят преговори да има още една до “Пирогов”. Там има военни имоти, които могат да се използват за това.
– Голям е проблемът с паркирането около болниците. На някои места около тях има и платени зони за престой. Как ще бъде решен този проблем?
– Паркингите не достигат около болниците и това е основният проблем. В някои здравни заведения са направени платени, но това не решава въпроса. Още повече че човек, като отива в болница, не знае колко време ще му отнеме. В някои страни е решен проблемът с паркинги, които са по-далече от болниците и има автобуси, които превозват пациентите. Проблемът в София не може да се реши с едно махване на вълшебна пръчка. Но лека-полека ще оглеждаме към кои болници може да отделим и дадем терени за паркинги. Това ще стане в рамките на няколко месеца. Основно проблем с паркирането има около ВМА, “Пирогов”, Детската болница, Инфекциозна болница. Ще се мисли за изграждане на подземни паркинги, а също така и за надземни многоетажни. Проблем с паркирането имат и джипитата, и лекарите, които ходят на домашни посещения. Когато са с личните си автомобили, или ги глобяват, или им слагат скоби, или ги вдигат. Това трябва не бъде разгледано не само от общинския съвет, но и да се промени законът. Имаме предложение до общинския съвет да бъдат въведени стикери за паркиране в зоните за лекарите, когато са на посещения при пациент.
– В какво състояние са общинските болници? Имат ли нови задължения?
– Дълговете са минимални – около 450 000 лв. Това е добре, но имахме разговори със здравната каса за повишаване на лимитите. И оттук нататък въпросът опира до нови технологии и апаратура. Това също не може да стане изведнъж. Допълнителни средства за тази цел се отделят от приватизацията на общината. Радвам се, че сега ще завършим в пълен обем онкодиспансера с финансиране от оперативна програма.
– Добре познавате болниците в София. На какво ниво са общинските в сравнение с държавните болници и ВМА?
– ВМА разполага с върхови технологии и софиянци могат да ги ползват. Но тези технологии не са задача на общинските болници. В крайна сметка всичко зависи от хората – имаш ли ги, имаш всичко.

 

Източник: в-к Труд

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Нов център за възрастни хора с деменция в Мамарчево

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории