Иван Тотев, кмет на Пловдив: Красивият град е като жена – не полагаш ли грижи, вехне

totev– Г-н Тотев, за втора поредна година Пловдив е удостоен с престижен приз от класацията на в. “24 часа” и “Дарик”. Макар да получихте награда за “Най-красив град в България”, не изпитахте ли “бяла завист” към колегите си от Бургас и Търново, чиито градове са най-добри за живот?

– В този мандат има амбициозни кметове, които действително полагат усилия за градовете си. В приятелски отношения сме и аз им честитя още веднъж. Но мисля, че наградата на Пловдив е най-заслужена, защото наистина няма по-красив град в България. Тя е сериозна оценка за нашето управление. Миналата година бяхме удостоени за най-културен град, което е безспорно. Тези призове са резултат от работата и на администрацията. Красотата на един град е като тази на една жена. Ако не полагаш непрестанни грижи за външния вид, то нейната хубост ще започне да вехне. А Пловдив е прекрасен и става все по-красив.

– Ласкаят ли ви думите на директорката на Националната художествена галерия Бисера Йосифова? Тя ви изпрати с думите, че за нея има два града в света – Лондон и Пловдив.

– Пловдив е съизмерим с най-красивите световни градове. Неслучайно големият художник Димитър Киров казваше, че за него има само три града – Истанбул, където е роден, Париж, в който твори, и Пловдив, в който живее. Нашият град е запомнящ се. За разлика от други, които не оставят дълготрайни спомени у туристите, защото са строени по един и същи модел и са безлични.

– На церемонията цитирахте античния автор Лукиян от Самосата, който през II век пише за Пловдив: “Наистина, Херакле, това е най-големият и най-красивият от всички градове. Отдалече блести красотата му”. Не разчитате ли прекомерно на даденостите, които Пловдив е получил още в древността?

– Разбира се, че няма друг град у нас с по-богато антично наследство.
Неслучайно наричат Пловдив втори Рим. Но в историята на града има и други периоди, които оставят отпечатък в днешния ден. Те също дават тежест и блясък. Сградите по главната улица са в стил необарок и сецесион, дело на прочутия архитект Йосиф Шнитер.

– А вие какви усилия полагате за поддръжката им?

– Премахнахме шарените тенти и задължихме собствениците на заведения да поставят сенници само в един цвят – светлобежов. Това въздейства върху възприятието. Накарахме търговците да променят рекламите на магазините – да не се натрапват, за да изпъква архитектурата. Подготвяме подробен устройствен план, който премахва външните тела на климатиците от старинните къщи.

– Защо поискахте съдействие от регионалния министър Десислава Терзиева във връзка с ремонта на сгради, които не са общинска собственост?

– Това е голям проблем. Да вземем Стария Пловдив. Там почти всички общински сгради са ремонтирани. А в резервата повечето имоти са частни. Безсилни сме да задължим собствениците им да ги стегнат. Говорил съм и с колеги, които се сблъскват със същото. Трябва чрез законодателни промени да ни бъдат развързани ръцете – общината да ремонтира частни запуснати къщи, но срещу ипотека. Такава практика съществува на Запад, а при нас е невъзможна. Тук е мястото на държавата да реши този проблем.

– Какво предстои да се случи т.г. в Пловдив?

– Античният театър вече е с невероятно художествено осветление и блести нощем като Акропола в Атина. Тепетата също са осветени и се виждат още от магистралата. Продължаваме с инвестиции в културно-историческото наследство. Един от големите проекти т.г. е разширяването на пешеходните зони и оформянето на кв. “Капана” в най-големия артквартал.

Тази година приключват разкопките на централния площад, където вече са разкрити западните пропилеи на Римския форум. Антиките ще бъдат експонирани в съвременна градска среда и пловдивчани и туристите ще се разхождат по старини на повече от 2000 години. Тръгват проучвания и на Небет тепе – единствения паметник на Балканите, чиито пластове започват от 6000 г. преди Христа и стигат до Османския париод.

– Има ли резултат от срещата ви с Пламен Орешарски, от когото поискахте пари за довършване на многофункционалната зала, която пловдивчани чакат 40 г.?

– Хубаво е, че има диалог с правителството. Проведохме среща с премиера, на която присъстваха и пловдивски депутати от ГЕРБ и БСП. Орешарски ни изслуша, разбра колко е важно Пловдив да има зала. Тя е готова 80%. Нужни са 12 млн. лева за окончателното довършване, а работата е за не повече от 3 месеца. Министър-председателят се убеди, че за този важен обект нямаме партийно делене.

– Какво е да си кмет на Пловдив?

– Невероятно, това е по-високо ниво отколкото да си министър. Оставаш в историята на този хилядолетен град.

 

Източник: 24 часа

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Проект „Родители в заетост“

Ролята на новите технологии в обучението на децата

Обезщетението за безработица ще се изплаща по нови правила

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

ПОСЛЕДНИ

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Деинституционализацията на пълнолетни лица с увреждания продължава

Коледен базар на социални предприятия в Народното събрание

Еднократна помощ за енергия и отопление

Категории