В интервю за БНР изпълнителният директор на фондация „Сийдър“ (член на НАСО) Александрина Димитрова говори за влезлия от 1 юли в сила Закон за социалните услуги. Според нея много от родителите са наясно, че целта на новия закон не е отнемането на деца от родителите им.

„В закона се регламентира достъпът до социални услуги на всички членове на обществото, в това число и на хората с увреждания“, уточни Димитрова.

Александрина Димитрова сподели очакванията си, че законът е важна част от необходимата реформа в социалната сфера, с която да се повиши качеството на подкрепата за всички, които се нуждаят.

Александрина Димитрова: „Той въвежда едни много важни принципи, в това число качеството на социалните услуги, регламентиране на заплащането на служителите в социалната сфера, изискванията за тяхната квалификация, задължението те да преминават през различни обучения. Изискванията към управляващите за социалните услуги и за контролът на качеството им и на начина, по който се използва публичният ресурс“.

Цялото интервю може да чуете ТУК.

Източник: БНР, 10.07.2020 г.