Интервю с министър Сачева по повод новите икономически и социални мерки

Министърът на труда и социалната политика беше гост в Сутрешния блок на БНТ. Тя говори за новите икономически и социални мерки и за начините, по които се обсъждат те със социалните партньори в условията на извънредна ситуация.

В ситуацията, в която се намираме в момента, ние правим всичко възможно независимо от кратките срокове, в които трябва да обявяваме нашите решения, да правим необходимите съгласувателни процедури с работодателите и със синдикатите. Разбира се, в момента работим електронно, изпращаме всичко по имейл и получаваме становища по имейл.“, заяви министърът.

Министър Сачева обясни и предложената подкрепата, която ще осигури държавата, за да може бизнесът да запази кадрите си и конкретно мярката 60/40 при изплащането на работната заплата.

Проектът „Красива България“ се отнася до ангажиране на дългосрочно безработни лица. До момента от започването на кризата нямаме такива лица. Напротив, пазарът на труда в момента е динамичен – така както средно дневно около 1300 души се регистрират вследствие на кризата, така също и 3200 души намериха работа в този период – от 16 до 20 март, защото има сектори, в които търсенето на работна ръка нарасна: хранителните вериги, онлайн търговията, фирмите за доставки, кол центровете.“, каза Деница Сачева.

Тя съобщи, че около 10 милиона ще бъдат отделени за финансово подпомагане на социалните работници и на работещите в Бюрата по труда.

Цялото интервю може да гледате ТУК.

Източник: БНТ, 25.03.2020 г.