1. Защо приехте нашата покана да станете дипломатически партньор на Вечер на добродетелите 2017?

Аз познавам фондация „За Нашите Деца“ още откакто положи първите си основи преди няколко години и оттогава се радваме на добро сътрудничество. Също така, с голямо удоволствие през последните три години дарявам творчеството си за благотворителното наддаване на Вечер на добродетелите.

Фондация „За Нашите Деца“ играе важна роля в Българското общество. Тя е пионер в ранното детско образование в страната, особено с построяването на „Детска къща“ – мястото, където изоставените новородени могат да прекарат първите месеци от своя живот в близка до семейната среда. Фондацията е пример за това как трябва да се посрещнат ефективно и адекватно специалните нужди на децата.

Нещото, което е още по-интересно, е че фондацията продължава да се фокусира върху конкретни, истински проекти, с конкретни, измерваеми дейности и резултати. Например, миналата година фондацията наблегна на това да получи финансова помощ, за да реновира „Детска къща“. Работата по тази дейност ще започне съвсем скоро. Както бях информиран, тази година във фокусът на работа ще бъдат проекти, стимулиращи ранното детско развитие през играта. Фондацията разпознава играта като жизненоважна за здравословното мозъчно развитие на малките деца и ще помогне и на родителите да разберат нейната важност. В същото време, фондация „За Нашите Деца“ ще продължи да подобрява професионализма и капацитета на своите социални работници и педагози.

Поканата на фондация „За Нашите Деца“ да бъда димпломатически партньор на Вечер на добродетелите 2017 е голяма гордост за мен и бях повече от щастлив да приема. Вярвам, че взаимоотношенията ни ще продължат да се разрастват и ще се превърнат в здрава и плодородна връзка. Повече от сигурен съм, че тазгодишното издание на Вечер на добродетелите ще бъде успешно – ще работим още повече, за да го направим още по-добро.

Аз споделям ценностите на фондация „За Нашите Деца“ на фундаментално ниво и ще изпълня своята посланическа роля не просто символично, а напротив – активно. Както вече споменах, през последните три години аз дарявам творчеството си за Вечер на добродетелите. Тази година също предоставям нещо много ценно за мен – специален подарък, даден ми от Вселенския патриарх Вартоломей I, по време на визитата му в София миналата година. За мен е чест да даря тази броеница и съм сигурен, че ще допринесе за каузата. Освен това, миналата година, с подкрепата на Кипърската фармацевтична компания Медокеми, публикувахме Коледни картички, които пoпуляризираха благородната кауза на фондация „За Нашите Деца“.

И най-накрая, като част от инициативата на Кипърското посолство Art4Charity, която бе започната при пристигането ми в София, стартирахме проекта Sofia in Fragments. В осъществяването на този проект ме подкрепя и българския изследователски фотограф Венцислав Петров (VPetrov photography). Заедно ще направим изключително креативна и иновативна фото-арт изложба, която ще включва фотографии и съвременно художествено изкуство, вдъхновено от София.

Проектът разделихме на няколко „глави“. Първата глава се нарича Движение и плануваме да я покажем на фото-изложба преди Коледа (предстои да обявим точната дата). В същото време, ще публикуваме книжен фото-албум, носещ името “София във фрагменти – през очите на един чуждестранен дипломат“, която ще включва избрана колекция от хиляди снимки, направени от Венцислав Петров, в комбинация с кратък разказ от моите разпръснати мисли, тези на чуждестранния дипломат, които живее в София и вижда детайли и части от града, които гражданите, Софианците, често пропускат. Това ще е нещо като дневникът на разпръснатите, често поетични, мисли и впечатления на един дипломат.

2. Какво е виждането Ви за ранното детско развитие? Какви са перспективите за малките деца и ранното детско развитие като цяло в България?

Първите години от живота на едно дете са решителни за неговото по-нататъшно развитие. Ранното детско развитие е жизненоважно за полагането на основите на формалното образование. Развитието и представянето на децата ни в училище зависи до голяма степен от това какво ще се случи през първите години от техния живот. Точно заради това е важно да се реализират тези проекти за ранно детско развитие – за да създадат по-добро образование, по-устойчиви здравни, социални и икономически условия и резултати и да повишат приходните потоци, влияейки реално и позитивно на икономиката на държавата и най-вече на просперитета на хората.

Наясно съм, че Българското правителство осъзнава значимостта на ранното детско развитие и обръща особено внимание на това да предостави равни възможности. Разбира се, както и в случая с моята страна, Кипър, винаги има място за подобрение. Зная, че съществуват някои координационни проблеми между няколко организации, свързани с ранното детско развитие; координацията с правителството със сигурност би могла да се подобри, също. В общи линии, правната рамка е на лице, здрава е, но винаги може да се подсили. На лице е и финансовата подкрепа, която може да бъде както от държавния бюджет, така и от частни източници. Много е важно да се продължи в същия дух.

3. Защо ранното детско развитие е толкова съдбоносно за прогреса на едно демократично общество?

Ранното детско развитие е пряко-свързано с фундаменталните елементи на всяко демократично общество, на всяка демократична държава. Тези елементи включват човешки права, човешко достойнство, уважение към човешките ценности. Образованието е човешко право; право на всяко дете, както и здравните услуги. Понякога казваме неща, които са очевидни, но в действителност не изглежда да са толкова ясни.

4. Какво бихте казали на всички онези, които все още се колебаят дали да станат гости или партньори на тазгодишното издание на Вечер на добродетелите?

Това, за което фондация „За Нашите Деца“ призовава своите дарители не е обикновен акт на благотворителност или филантропия. Това е инвестиция. Инвестиция в бъдещите поколения на България и дарителите трябва да осъзнаят, че те не се включват просто като филантропи, а защото искат да инвестират в бъдещите поколения и да споделят визията и мисията на фондация „За Нашите Деца“. Те трябва да видят къде отиват средствата, къде се инвестират; трябва да видят конкретни резултати. Фондация „За Нашите Деца“ им дава точно това – възможност да видят тези резултати.

Знаете ли кога всичко това ще бъде завършено? Когато едно дете с трудности, каквито и да било трудности, дали е било изоставено, дали има психически или здравословни проблеми, или всичко това накуп, се завърне във фондацията като социален работник и използва безценното знание, което има, и опита, за да помага на други деца. Това ще бъде моментът, когато фондацията ще е изпълнила мисията си. Един пълен кръг.

Подчертано напомням: Това не е благотворителност, а инвестиция. И това е моят призив към хората – да инвестират в правото на всяко дете да има достъп до здравни услуги и образование; да инвестират в качество, най-доброто качество на ранно детско развитие, налично за всички деца с трудности в България. Мисля, че всички дарители осъзнават, че по този начин изпълняват дълга си към просперитета на държавата. До края на тази специална вечер, те ще се почувстват горди от себе си, от това, че са задвижили колелото на промяната. Това е целта.

Това се отнася за всяка държава, не само за България. Дори най-развитите и проспериращи нации в света, тези с най-добрите социални системи, водят статистика и числата ясно посочват процента на изоставени деца, децата, които са станали свидетели или са били подложени на насилие, децата с друг вид недъзи, тези, които са бездомни или живеят в крайна бедност. Това са едни прости числа. Зад всяко число, обаче, стои дете, борещо се за своето оцеляване; дете, лишено от възможността да получи образование или подходящи здравни услуги. Числата са просто числа. Хората са тези, които могат да са двигателят на промяната, и Вие – в ролята си на дарители – ще станете част от тази промяна.

източник: www.detebg.org/ 11.10.2017г.