Председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова участва в сутрешния блок на БНТ. Поводът за интервюто беше създадената ситуация на паника сред множество родители в Сливен, Ямбол и Карнобат, при която бяха изпразнени класните стаи в няколко училища. Д-р Лилова коментира случилото се и отрече намесата на социални работници без причина, като отбеляза, че те се намесват, когато родителите на детето са починали, когато има злоупотреба, експлоатация, има блудство, но дори и в тези случаи решенията не се вземат самостоятелно, а с участието на съдебната власт.

Председателят на ДАЗД съобщи, че по данни на АСП към август 2019 г. 0,16% са случаите на деца, при които се е предприела такава мярка на закрила, с която се извежда детето от семейна среда (детското население в България е около 1 300 000, към 2 132 са случаите на деца изведени от семейна среда или на 1 000 деца има едно дете и половина в ситуация на изоставяне, нужда, експлоатация или злоуптреба с него).

Д-р Лолова обясни как се помага на децата в риск, като подчерта, че винаги първата стъпка е да се подкрепи семейството. „Има различни мерки – психологическа подкрепа, социална подкрепа и много проучвания как да се помогне на конкретното семейство, на конкретното дете, в конкретната ситуация“, каза тя.

Цялото интервю може да гледате тук.

Източник: „Сутрешен блок“ на БНТ, 09.10.2019 г.