В интервю за БНР Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика, говори за социалните и икономически мерки за подкрепа след извънредното положение.

Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика: „Голяма част от дейностите, които стартирахме още в първите дни след обявяването на извънредното положение, ще продължат, защото засягат голяма част от хората, които са най-уязвими в момента.“

Патронажната грижа продължава до края на годината. Към момента общият ресурс за проекти на патронажната грижа почти във всички общини е 76 млн. лв. и около за около 42 хил. души се полагат ежедневни грижи.

До края на юни общините могат да ползват „Топъл обяд“ през Агенцията за социално подпомагане. Продължават и с всички кампании за раздаване на хранителни продукти.

Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика: „Домовете за възрастни и хора с увреждания са част от големите рискове да възникнат огнища на коронавирус, затова продължава забраната за настаняване в такъв тип специализирани институции. Има и ограничителни мерки по отношение на услугите на дневни центрове, центрове за обществена подкрепа. От началото на юни планираме поетапно в тях да може хората с единични консултации по график, лека-полека да може да се възобнови дейността им.“ Това е и причината с новоприетия закон да се удължи до края на август Агенцията за социално подпомагане да не намалява своите капацитет и финансиране.

Продължава и мярката 60/40. Предстои да бъдат стартирани допълнителни мерки за подкрепа на бизнеса, за да не освобождават служители. „Първата подкрепа, планирана за началото на юли, е насочена към автобусния транспорт. Надяваме се с отхлабването на мерките да има и ръст на заетостта. Готвим и мерки за интеграция на хората, останали без работа на пазара на труда.“

Повече може да научите от интервюто със зам.-министър Русинова ТУК.

Източник: БНР, 15.05.2020 г.