Иванка Шалапатова започва своя път във фондация „За нашите деца” през 1997 г. като административен сътрудник в британската благотворителна организация „Европейски детски тръст”. Година по-късно поема ръководството на два екипа. През 2000 г. след конкурс заема позицията директор на британската организация, а след оттеглянето през 2007 година поема ръководството на независимата българска неправителствена организация, която наследява всички ресурси от британските си основатели – фондация „За нашите деца“. Харесва хармонията и музиката. Майка е на две момчета.

– Г-жо Шалапатова, близо 17 години участвате в управлението на специални европейски мрежи относно правата на изоставените деца, една от които е фондация „За нашите деца”. Разкажете малко повече за дейността на Центъра за обществена подкрепа „За деца и родители”?

– Основната мисия на нашия Център за обществена подкрепа „За деца и родители” е да осигури семейна среда на всяко едно дете още от ранна възраст. За съжаление това остава сериозно предизвикателство и се случва трудно в България, в това число и в Пловдив. Проблемите идват от няколко неблагоприятни фактора. Първо – България все още е на първо място в Европа по детска смъртност до 1-годишна възраст. Само за Пловдив през миналата година 39 са починалите деца на възраст до 1 година.

Това са високи стойности, които показват, че трябва да се предприеме сериозна политика за цялостната грижа за децата на тази възраст, трябва да се положат усилия както от здравната, така и от социалната система. От друга страна, рискът от изолация у нас е много голям – 44% от децата в България живеят в бедност. 17% от семействата, попаднали в този диапазон, са без работа, което рефлектира върху качеството на живот на децата.

Изключително негативна за страната е демографската тенденция – по данни на Евростат, ако продължава този нисък ръст на раждаемост, до 2030-а година децата до 6-годишна възраст в България ще намалеят до 22%. Всичко това ни кара да се отнасяме още по-отговорно към мисията на фондацията.

-Какво е необходимо според вас, за да се промени ситуацията у нас?

– Нашите решения са в няколко посоки – да не допускаме раздялата на детето от семейството, както и да ограничим постъпването на деца в домове. За миналата година 636 деца до 1-годишна възраст са изоставени в домове в България. В Пловдив бяха открити 71 деца в риск да попаднат в институция. Успяхме да помогнем на 48 от тях, които останаха при семействата си.

– Лесно ли се намират осиновители и как виждате развитието на вашата практика в Пловдив?

– Срещаме голяма подкрепа в Пловдив от страна на здравната система – конкретно от УМБАЛ Пловдив, СБАЛАГ Селена и МБАЛ „Св. Мина“. Лекарите и мениджърите там ни помагат за постигане на основната ни цел – да не се стига до раздяла на децата със семействата им. За първото полугодие на тази година 309 деца и семейства са се доверили на фондацията в Пловдив.

Ако кризата в родното семейство е много висока и комплексна, то тогава идва подкрепата на приемните семейства. Тази услуга беше стартирана за първи път в България именно в Пловдив от нашата фондация. Една от целите е да обучим професионални приемни семейства, които да оказват подкрепа на децата, докато се търси постоянно решение за всяко от тях. Нашите специалисти работят активно и с осиновителите, тъй като има митове, че осиновяването е много труден процес и често става по нелегитимен начин.

Посланието на нашата фондация е, че има законов ред и ако хората бъдат обучени правилно, то тогaва започват да разбират истинските предизвикателства в това да осиновиш дете и да му дадеш силен старт в живота. Това е и една от целите ни – да подпомогнем отдел „Закрила на детето“ и да окажем адекватна подкрепа на родителите да реализират своята мечта. От началото на годината сме обучили три такива семейства в Пловдив.

– В какво състояние се намират децата, когато бъдат осиновявани. Има ли предпочитана възраст?

– Децата са с различен статус. По една или друга причина са се разделили със своите семейства и много често, когато кандидат-осиновители подходят повърхностно, може да има трудности при адаптацията. Статистиката сочи, че често се стига до разсиновяване. Ние търсим начини да се предотврати подобна опасност, намесваме се в подходящия момент.

– Фондация „За нашите деца” развива своята дейност предимно в София и Пловдив. А каква е ситуацията в по-малките населени места?

– В Пловдив имаме стратегията да покриваме цялата област, работейки с общините „Марица“ и „Родопи“. Екипът ни разполага с автомобили, така че можем да реагираме достатъчно бързо, когато имаме заявка за работа със семейство или дете в риск. В малките градове и селата всички хора се познават и вероятно изпитват неудобство да се обърнат с апел за подкрепа, защото ще се разчуе.

Съветът ни е: не забравяйте, че отглеждането на едно дете е трудно предизвикателство и когато имате трудности, не чакайте да стане късно. В нашия екип работят изключителни професионалисти, които от дълги години са в социалната сфера. Освен психологична и емоционална подкрепа на родителите ние оказваме там, където е нужна, и материална подкрепа. С програмата „Бебе за бебе”, набираме от едно семейство за друго семейство всичко необходимо за посрещането на едно новородено – оборудване за къпане, дрехи, детски колички.

В лицето на нашия специализиран екип от социални работници, психолог или фамилен терапевт всеки нуждаещ се може да открие изключително отношение на база реална подкрепа и доверие. Предстои да назначим и екип от рехабилитатори и терапевти за малки деца, защото това е бъдещето, което нашата фондация е начертала за Пловдив и областта. С УМБАЛ Пловдив работим от много години, тук искам да спомена високия професионализъм и на мениджмънта на болницата. В тяхно лице имаме партньор, който добре осъзнава, че само с медицински подход и поставена диагноза не може да се реши проблемът.

Мобилният екип, с който разполагаме, наистина постига добри резултати. Когато трябва да се съобщи, че детето има забавяния в развитието или трудности от типа, че е недоносено, ние реагираме с изключително професионален подход, който поставя целостта на семейството и детето в центъра на работата.

Партньорството ни със СБАЛАГ Селена и МБАЛ „Св. Мина“ определено спомага за основната цел на фондацията, а именно създаването на стабилна и устойчива семейна среда за деца в социална и физическа уязвимост.

– Какви предстои в вашата дейност за гр. Пловдив до края на 2017-а?

– Организираме поредния курс за родители в УМБАЛ Пловдив, който ще се проведе на 9 септември. Приканваме всички семейства да се включат, като записването става на място или в центъра. В България битува мит, че едва ли не самият акт на раждане вече ни прави родители. Но от чисто професионална гледна точка това е сложна трансформация, която благодарение на нашия професионален опит ще бъде по-лесно усвоена по време на обучението.

Очакванията на фондацията са кметът на общината г-н Тотев да демонстрира своята ангажираност към социалните проблеми на малките деца и на семействата в гр. Пловдив, като удовлетвори нашата писмена заявка и предложение да получим част от сградата на ДДЛРГ „Рада Киркович“. Преди години имаше 7 дома за деца, а в момента няма специализирани институции.

За мен този дом, като лидер на организацията, е символ на успеха. Искаме да дадем нов дух и визия на сградата. Готови сме с наши дарители да обновим помещенията, ако получим това право от кмета на Пловдив и Общинския съвет. Имаме амбицията да разположим в тях специалисти за работа с деца от раждането им до 7-годишна възраст с цел да бъдат интегрирани в училища и детски градини. От една година очаквам молбата ни да бъде приета, надявам се през септември това да бъде факт.

Другата ни идея е в Пловдив да се създаде добре оборудван център за обучение на специалисти, които се занимават с деца в по-ранна възраст, социални работници, здравни работници и хора от образователната система, така че да създадем една силна мрежа от професионалисти и да дадем тласък на интегрирането на социалните услуги.

И третата линия, по която искаме да работим, е приемната грижа. Фондацията има възможности да работи по 60-70 случая на година, но в Пловдив не ни се дава възможност. Надяваме се да получим зелена светлина от кмета и да се превърнем в партньор на общината.

– Отговорността в работата на вашите сътрудници е голяма. Как подбирате екипа си и как успявате да го мотивирате?

– Рядко получавам въпроси за хората в нашата организация, за което благодаря! Мисля, че всички си дават сметка, че да бъдеш успешен в тази сфера трябва да бъдеш професионалист. Няма как само с доброволчески самоинициативи да решаваме толкова сериозни проблеми. Именно затова фондацията привлича само хора със сериозен опит, както и хора, които имат лична мотивация да се учат, защото системите се променят, ние винаги трябва да сме подготвени.

В Пловдив предизвикателството да привличам такива хора е много голямо. Вярвам, че общината ще види в наше лице един ценен партньор. Истината е, че предишни години преживяхме няколко разочарования. През 2005 година създадохме Комплекс за социални услуги за деца и семейства на ул. ”Неофит Бозвели”. След 1 година общината започна да го управлява и аз трябваше да се разделя с част от експертите.

След няколко години направихме екипи, с идеята да останат устойчиви в редиците на фондацията, но трябваше да се разделим и с тези хора. Последното ни разочарование беше през 2015-а, когато отново създадохме социален комплекс за уязвими деца с трудности и трябваше да се оттеглим заради подобен проект на общината. Ние обаче не работим на парче и по даден проект.

Гарантираме перспектива и устойчивост. Нашето очакване е политиката на националните институции и на местната власт да делегира повече възможности на гражданските организации, така че всички заедно да дадем най-добрия старт в живота на всяко българско дете.

източник: Марица.бг