Първата република – благотворителна фотоизложба в подкрепа на SOS Детски селища България

На 2 април (сряда) в Чешкия център в София беше открита благотворителната фотоизложба „Първата република“ на чешкия фотограф Анджело Пургерт. Част от средствата събрани от продажбата на фотографии, албуми, книгоразделители и картички ще се използва за нуждите на „SOS Детски селища България“. Модератор на събитието ще бъде българската актриса и посланик на добра воля на „SOS Детски селища България“ Силвия Лулчева. Със специалното участие на общност за суинг танци „Lindy Hop Bulgaria“. Изложбата ще продължи до 15 юни 2014 година.

Анджело Пургерт е роден на 24 октомври 1965 г. в Прага. Първата му среща с фотографията е свързана с легендарния апарат Flexaret, благодарение и на баща му – също фотограф. Завършва Пражката фотографска школа и полиграфическо училище. Публикува фотографиите си в чуждоезикови книги, в печатни и рекламни материали. Концептуално и творчески участва в създаването на книгата „Най-доброто от Прага“, която е публикувана на осем езика. През 2001 г. заема първото място в конкурса „Влюбена Прага“. Получава и няколко отличия от Международната федерация за фотографско изкуство FIAP. През пролетта на 2011 г. издателство „Trojzvuk“ издава негова авторска книга „Първата република“. Фотографията му „Дамата с кученцето“ става част от постоянната колекция на Националния музей на фотографията в Чехия. От 2000 г. Анджело Пургерт е член на Синдиката на журналистите на Чешката република и на Международната федерация на журналистите. Автор е на благотворителния фотографски проект „Първата република“ и „Другият свят“. Ежегодно прави изложби към тези проекти в Чехия и чужбина. Понастоящем е модератор в категория портрет на уебстраницата PhotoExtract.com. Специализира портретна фотография.

Обществената атмосфера на Първата република е вдъхновението на фотографа Анджело Пургерт, който обединява тогавашния стил с докосване от днешния ден. При създаването на творбите авторът умишлено не се оставя на влиянието на стари снимки, с цел да не копира златната ера на чехословашката държава. Така създава оригинални фотографии, които черпят от първата република, но не се ограничават с нея. Това се отнася не само до аранжирането на сцените, но и до позите на моделите, техническото изпълнение и осветлението. Важен елемент, който дава на работите автентичност, е самият интериор. Фотографиите изобразяват кафенетата „Louvre“, „Imperial“, „Slavia“ и „Adria“, хотелите „Art Deco Imperial“, „Ambassador – Zlatá husa“ и „Хотел Париж“, сладкарницата „Myšák“, но също Националния технически музей, Чешкия ресторант и залата за танци „Republika“, всички от времето на Първата република. Част от сцените са заснети в Общинския дом (Obecní dům) в Прага, перлата на сецесиона в пражката архитектура, но също в Пасажа Луцерна. На фокус са и романтичните улички, и паркове на старата столица.

Елегантното време, изпълнено с добри маниери, предизвиква чувство на носталгия и желание за завръщане към него. Авторските фотографии на Анджело Пургерт ни пренасят в неповторимата епоха на Първата република. Когато ги разглеждаме се озоваваме на места, където суингът подслажда обществените срещи, а скъпите парфюми омайващо се разливат в пространството. /Якуб Гантнер/

 

Източник: crs.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Проект „Родители в заетост“

Ролята на новите технологии в обучението на децата

Обезщетението за безработица ще се изплаща по нови правила

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

ПОСЛЕДНИ

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Деинституционализацията на пълнолетни лица с увреждания продължава

Коледен базар на социални предприятия в Народното събрание

Еднократна помощ за енергия и отопление

Категории