Изложба „Вещи безценност”, посветена на жени, загинали при домашно насилие

02. 03. 21 г.

Изложбата “Вещи безценност” гостува в Пловдив през целия месец на жените. Експозицията може да бъде видяна едновременно на две локации: от 1 до 20 март – при фонтана Деметра в Цар Симеоновата градина, както и от 1 до 30 март на оградата на 3-ти корпус на Технически университет-София, филиал Пловдив на ул. Цанко Дюстабанов N21. Изложбата бе открита на 1 март в 15.30 ч. в центъра на града – при фонтана Деметра в близост до Цар-Симеоновата градина.

“Вещи безценност” напомня, че жените, загинали при домашно насилие, не са “черна статистика”. Те са неповторими хора, които сме загубили завинаги. Българският хелзинкски комитет и tanuki films показват някои от тези жени в изложбата. Серията камерни фотографии на лични вещи разкрива историите им. Автор и фотограф на изложбата е Анна Стоева.

Заглавието на експозицията “Вещи безценност” е игра на думи, взаимствана от повтарящата се заключителна формулировка в съдебните решения по делата на десетки жени, убивани в случаи на домашно насилие: “…същите лични вещи следва да се унищожат като вещи без стойност”.  Когато остават само спомените, какво определя кое е стойностно и кое е ценно?

„Вещи безценност“ е една от дейностите в проекта „Да излезем от кръга на полово базираното насилие срещу жени и деца в България“ на Български хелзинкски комитет в партньорство с Алианс за защита от насилие, основано на пола (АЗНОП), съфинансиран от Европейската комисия. В рамките на кампанията стартира и сайтът spasena.org в помощ на хора, страдащи и засегнати от домашно насилие, както и тематичен видеоклип с ново изпълнение на песента на ПИФ „Приятел“, която групата специално предостави за кампанията. Творческата инициатива се осъществява с подкрепата на община Пловдив и Технически университет- София, филиал Пловдив.

Източник: Община Пловдив