Изложба за закрилата на децата в България в началото на ХХ-ти век в Народното събрание

В присъствието на председателя на Народното събрание г-н Михаил Миков днес председателите на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Ева Жечева и на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 42-то НС г-н Христо Монов откриха в парламента документалната изложба „Закрилата на децата в България – началото”, посветена на грижата за децата в България от преди 90 години и дейността на Съюза за закрила на децата. Изложбата е посветена на 1 юни – Деня на детето, чието честване през 1927 г. е първият опит грижите за децата в България да бъдат превърнати в национална програма и от обект на милостиня и съжаление, децата да станат обществена грижа, заяви в словото си при откриването г-жа Ева Жечева. На него присъстваха председателят на Държавната агенция за бежанците г-н Николай Чирпанлиев, зам.-председателят на Държавна агенция „Архиви” доц. Д-р Върбан Тодоров, г-жа Таня Радочай – представител на УНИЦЕФ за България, секретарите на президента по социална политика г-жа Деяна Костадинова и по култура, образование и национална идентичност Мартин Иванов, депутати от всички парламентарни групи.
Тази изложба ни дава доказателства за силата и духа на българите, които в най-трудните години не забравят отговорността си към децата, заяви при откриването г-н Христо Монов. Той припомни, че създадените от Съюза домове за провинили се пред закона деца са носели името „Домове за милосърдие”. „Днес ние трябва да следваме примера на онези доброволци от началото на 20-ти век, и да обединим усилията си за да създаваме условия за щастливо детство и развитие на нашите деца”, допълни г-н Монов.
„Нашето желание е да припомним традициите, които България има в грижата за децата, да насочим общественото внимание към доброволството и благотворителността, към значимостта на всяко дете”, заяви г-жа Ева Жечева. Тя припомни част от историята на Съюза за закрила на децата, чиято дейност поставя основите на формирането на държавна политика за закрила на децата в страната. Приемствеността е от съществено значение за самоопределянето ни и запазването ни като нация, допълни председателят на ДАЗД.

„Трудно е само в една изложба да се покаже мащабната и многостранна родолюбива дейност на Съюза за закрила на децата в България. По-голямата част от документите, включени в изложбата – учредителния протокол и устава на организацията, благодарствени писма, годишни отчети и снимки, се показват за първи път”, информира зам.-председателят на Държавна агенция „Архиви” доц. Д-р Върбан Тодоров.

Първите посетители на изложбата след откриването бяха председателят на НС г-н Михаил Миков и народни представители.
Експозицията ще продължи до 13 юни т.г. и се реализира съвместно с Държавна агенция „Архиви”, с подкрепата на ЧЕЗ България. Тя е част от Националната кампания „2014 – година на правата на детето”, с която ДАЗД отбелязва 25-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето, която се провежда под патронажа на заместник министър-председателят по икономическото развитие г-жа Даниела Бобева.

След Народното събрание, експозицията ще бъде преместена в изложбената зала на Държавна агенция „Архиви”, където с нея ще могат да се жителите и гостите на столицата. Тя ще бъде показана и в областните градове.

 

Източник: ДАЗД

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории