Израелски компании искат да стоят домове за възрастни хора у нас

Израелски инвеститори искат да строят домове за възрастни хора и хосписи в България. Това стана ясно на среща между вицепремиера и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков и посланика на Израел у нас Шаул Камиса Раз. Посланикът вече е провел срещи с кметове за проучване на възможностите за развитието на социалната услуга. Вицепремиерът Христосков приветства това намерение. По неговите думи израелските инвеститори могат да ползват инфраструктурни облекчения, както и да ползват общински терени.

„Израел иска да създаде в София голям център за помощно-технически средства. Те ще се отдават за временно ползване срещу символичен депозит“, каза Шаул Камиса Раз. „Столична община ще предостави склад, който впоследствие да се зареди с помощно-технически средства от Израел“, уточни той.

Прецизирането на текстове от Спогодбата за социална сигурност между двете държави е друга тема, обсъдена на срещата. Социалните министерства на Израел и България ще подготвят необходимите документи. Намерението е те да бъдат внесени за одобрение в Министерски съвет още по време на мандата на служебното правителство и да бъдат предложени за ратификация в началото на мандата на следващия парламент.

Министър Христосков и посланик Шаул Камиса Раз обсъдиха изпълнението на Спогодбата между правителствата на България и Израел за посредничество и временна заетост на граждани на двете държави, подписана на 20 декември 2011 г.

„По-малко от 30% от квотата за наемане на български строители работници за заетост в Израел са използвани“, посочи министър Христосков. МТСП желае ускоряване на процеса на одобрение или отхвърляне на кандидатурите за работни места по спогодбата, както и възможно най-бързо провеждане на двустранна координационна среща между отговорните ведомства в двете държави.

„В момента по спогодбата в Израел има 1200 български работници. Към настоящия момент в Израел обемът на строителните работи е намален. След нормализирането му ще има възможност да бъдат наети поне още 1000 български работници“, увери посланик Шаул Камиса Раз. Той предупреди, че Израел ще затегне процедурите по подбор на кандидатите за работа. Причина са получени оплаквания от израелски работодатели за недостатъчна професионална квалификация на строители от България.

 

Източник: МТСП

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории