fageda logoLa Fageda, намиращо се в Санта Пау, Испания, е социално предприятие, което произвежда млечни продукти, по-точно кисело мляко. Освен млечни продукти, La Fageda управлява зеленчукови градини за производство на конфитюри, фабрика за сладолед, предоставя услуги за озеленяване и притежава ферма за отглеждане на добитък. В момента, за La Fageda работят 120 служителя с увреждания и допълнително 50 човека с увреждания, които са пенсионирани или с друго увреждане, което не им позволява да работят, но активно участват в Социалния клуб. Допълнително, La Fageda е подпомогнало интеграцията на 40 човека с увреждания в други местни предприятия.
fageda practiceПредприятието предоставя програми за подпомагане на служителите, включващи група психолози, проследяващи персоналната и професионалната рехабилитация на всеки един служител. Допълнително, тази група за подкрепа наблюдава специализираните домове, където живеят служителите без семейства. За служители с най-високи нужди се осигурява Професионален център. Освен в специализираните домове, се предоставя и лична асистенция в дома на служителите. Работещите имат възможността да участват, както в организирани, така и в културни и спортни мероприятия.
Всички служители на La Fageda получават реална трудова заплата както е заложено в професионалното споразумение за минимална заплата. Нещо повече, 75% от служителите с увреждания получават заплати над минималната трудова заплата. Всички работещи се ползват с всички трудови и социални права, което означава, че са третирани наравно с всички останали служители, които нямат увреждания. Допълнително, служителите получават обучение на работното място, за да могат да развиват уменията си по време на работа. Чрез техните служебни задължения, работещите повишават самостоятелността си и разгръщат уменията си, за да се справят с все по-големи отговорности.
La Fageda е отличено като приоритетно селскостопанско предприятие от испанското Министерство на земеделието. Заедно с това, La Fageda получава награди от Fundación Empresa y Sociedad, Generalitat de Catalunya, Carrefour, diario El Periódico, Actualidad Económica и BBVA.

За допълнителна информация: www.fageda.com