Драстично разминаване между търсенето и предлагането на работна ръка отчитат работодатели и посредници на пазара на труда. Въпреки че за януари само в Агенцията по заетостта са заявени 11 хил. свободни работни места, безработицата продължава да нараства заради липсата на подходящи кандидати.

Най-сериозен е недостигът на инженери, особено в големите градове, както и на кандидати със средно професионално образование като заварчици, стругари и сервизни работници.

„От началото на годината се забелязва едно слабо оживление в различни сектори. Това е хубаво, но тук се появява другият проблем – доколко има хора, които да заемат тези свободни работни места. Сред 200 кандидати, които подават документи за една позиция, неголяма част отговарят на условията“, казва доц. Драгомир Бояджиев, директор на консултантска компания и преподавател в УНСС.

В бюрата по труда са заявени най-много работни места от преработващата промишленост, търговията, селското, горско и рибно стопанство. За тях обаче трудно се намират кандидати.

„Това е съживяване на бизнеса, но демонстрира и дефицит на работна ръка. Имаме 11 хил. работни места, за които няма хора с необходимите умения и компетентности, които да ги заемат. Голямата драма на България е безработицата на неквалифицирана работна ръка“, добавя председателят на БСК Божидар Данев.

Не е много по-различно положението и при търсенето на опитни и образовани кадри – тук близо 80% от кандидатите не отговарят на изискванията на компаниите.

„За по-високи позиции, за които се иска висше образование, знание на език, кандидатстват хора, които имат минимален трудов стаж на много ниски позиции, които не са завършили търсеното образование, дори не говорим за език. Що се отнася до работодателите, не съм сигурен, че прогнозата е оптимистична, защото много хора напускат и отиват да работят в чужбина. Университетите дават базово образование, обаче то не винаги е нужно за това, което искат работодателите“, допълва нерадостната картинка доц. Бояджиев.

Иначе икономиката се съживява, износът расте и през втората половина на годината се очаква по-сериозно раздвижване и на пазара на труда.

 

Източник: news7.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Коледен базар в Ловеч

Дневен център за възрастни с ментални увреждания „Света Марина” навърши 14 години

Годишен доклад на Омбудсмана на Република България

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

ПОСЛЕДНИ

МТСП ще разработи дигитална платформа за превод от и на български жестов език

Българин завоюва златен медал на Световното първенство по лека атлетика за спортисти с интелектуални увреждания

Конференция „Българският жестов език не е за изпускане“

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Категории