Увеселителен парк за всички хора, в който могат да се забавляват и тези със специални потребности. Това е била мечтата на Гордън Хартман от Тексас, САЩ. Когато осъзнал, че няма такова място за 12-годишната му дъщеря, Хартман решил да го създаде сам, разказва Би Би Си.

Всичко започнало по време на семейна почивка. Тогава дъщеря му Морган, която е аутист, опитала да създаде контакт с деца, забавляващи се в басейн, но те бързо излезли. А случаят заинтригувал Хартман. Според него децата са се махнали, просто защото не знаели как да реагират при среща с човек със специални потребности. Хартман и съпругата му Маги се опитали да намерят място за забавления, където и хората със специални потребности, и останалите да се чувстват удобно.

“Осъзнахме, че такова място не съществува”, казва Гордън Хартман. Така че през 2007 г. Той взел решението да го създаде сам. Мъжът, който е бивш строителен предприемач, продал бизнеса си през 2005 г., за да основе своя фондация – The Gordon Hartman Family Foundation, неправителствена организация за помощ на хората с увреждания.

Увеселителният парк Morgan’s Wonderland отваря врати през 2010 г.

Той се простира на площ от 25 акра в бивша кариера в Сан Антонио, Тексас, а изграждането му струва 34 млн. долара. Тази година е направена и инвестиция от 17 млн. долара за изграждането на специален воден парк с остров. За атракционите Хартман се е допитал до лекари, терапевти, родители и хора със и без специални потребности.

Резултатът е, че паркът разполага със съоръжения като въртележка, чиито колесници са специално оборудвани така, че да може да се качи инвалидна количка. Една трета от персонала са хора със специални потребности.

Посетители споделяли на Хартман, че за първи път в живота си са имали възможност да се докоснат до атракциони като виенско колело, приключенска площадка и влакче.
От отварянето си досега увеселителният парк е посетен от повече от 1 млн. души от 67 страни. Посетителите с увреждания влизат безплатно.

Днес Гордън Хартман разказва, че трима от четирима посетители в парка не са хора със специални потребности. А това според него е точно ефектът, който е искал да постигне – хората да се забавляват заедно и да намерят път към себе си, въпреки различията.

Източник: dnevnik.bg, 5 август 2017

Снимка: morganswonderland.com