15. 04. 22 г.

До края на годината може да има не едно, а две увеличения на пенсиите. Едното ще е осъвременяването от 1 юли, което е задължително по закон. Може да има още едно преизчисление към последното тримесечие на годината. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в свое участие в сутрешния блок по БНТ.

Неприятни изненади няма да има, можем само приятно да изненадаме възрастните, гарантира министърът, въпреки че именно с неприятна изненада започна тази година за пенсиите. Както е известно, през януари половината пенсионери получиха по-ниски суми от пенсия и добавка, въпреки че пенсиите бяха увеличени чрез преизчисление с безпрецедентните 8,8% (по-голямо увеличение имаше, както винаги, за минималната пенсия, с което общото увеличение стана 12,9%).

За 1 юли се търси начин 60-те лв. да влязат в основния размер на пенсията, като вариантите са няколко и работната група все ще прави изчисления, т.е. решение няма. Единият вариант е чисто механично ковид добавката да бъде обявена за анти-инфлационна и да влезе в пенсията. Това обаче не е харесван от експертите вариант, стана ясно от думите на Гьоков. Това би било крайно несправедливо за хората с по-висок осигурителен принос, тъй като най-голямо увеличение ще получат хората с ниски пенсии. Освен това структурата на пенсиите ще се разкъса допълнително, като ниските пенсии доближат средните.

Справедливият вариант предполага 60-те лв. да влязат в основния размер на минималната пенсия и оттам нататък със същия процент да се увеличат всички останали пенсии. Така ще се запази връзката между размер на пенсията и осигурителен принос. Това обаче е непосилен разход за бюджета, тъй като означава 16% увеличение от 1 юли. В бюджета за момента са осигурени средства само за увеличение със швейцарското правило с 6,1%.

Друг вариант за юли е да се промени швейцарското правило по изключение и вместо по 50% от ръста на осигурителния доход и инфлацията, ползва 100% от двете величини. Проблемът с швейцарското правило е, че ползва показатели за 2021 г., които изостават много от поскъпването тази година. С него от години има и друг проблем, който всички управляващи предпочитат да не коментират – какво точно се възприема като индекс на потребителските цени (показателят, посочен в чл. 100 на Кодекса за социално осигуряване). НОИ ползва средногодишна инфлация по хармонизирания индекс на потребителските цени, който според мнозина води до по-малък процент на осъвременяване. За 2021 г. например е 2,9 на сто.

В края на годината се обсъжда ново преизчисление на пенсиите, като БСП държи това да стане през по-актуален осигурителен доход. Обсъждат се всякакви варианти, включително осигурителния доход за 2021 г. Гьоков още веднъж потвърди обещанията на управляващата коалиция да няма пенсия за пълен осигурителен стаж и възраст, която да е под линията на бедност (413 лв.). В момента минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 370 лв. или 430 лв. с ковид добавката.

„Ще провокираме инфлация, но не можем да оставим хората гладни“ – това беше коментарът на министъра по повод предупрежденията на икономисти, че наливането на пари у населението ще повлече ще по-стръмно нагоре поскъпването.

От думите на социалния министър пред БНТ се разбра, че измеренията на средносрочната бюджетна прогноза не са обсъждани в коалицията. В нея е предвидено замразяване до 2025 г. на минималната заплата на сегашното ниво от 710 лв., докато БСП вече говори за второ увеличение още в рамките на тази година. Гьоков се изказа като външен наблюдател по въпроса, предполагайки, че прогнозата е писана преди войната в Украйна. Той категорично изключи минималната заплата да остане на сегашното си ниво още 3 години.

Министърът коментира и известното искане на работодателите да се определя минимална заплата по региони заради разликата в стандарта на живот във Видин и в София например. В София средната заплата през декември е 2298 лв., а във Видин – 1098 лв., което прави много различно съотношение спрямо минималната заплата. Регионални минимални заплати обаче ще изкривят още повече тези различия и ще представляват дискриминация, каза  в заключение социалният министър Георги Гьоков.

Източник: БНТ