На 30 май 2022 година в Мини Арт Център – София се проведе “Международна среща за метода Социален цирк” с участието на български и чуждестранни експерти в методологията. На нея ще се представи първата българска “Книжка помощник за социалния цирк” по темата, както и практически демонстрации по метода “Социален цирк”.

Официален гост е Н.П. Йес Брогорд Нилсен, посланик на кралство Дания. Проектът се финансира от програма „Европа“ на Столична община.

В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Гео Калев, основател на Фондация „Мини Арт“: „Това ще бъде една среща, на която ще очертаем развитието на социалния цирк в България и колко приятно въздейства той върху всички, които участват“.

„Проведохме обучение и раздадохме около 50 сертификата на социални работници, учители и хора, които се занимават професионално с грижата за деца в институции и не само. Всъщност се заредихме с огромно количество емоции и беше много приятно. Бъдещето е точно това – да бъде приятно, да бъде много спокойно, да работят ефективно и да постигат много добри резултати“.

В рамките на срещата учители, социални работници и посетители с интерес към цирковото изкуство и социалните дейности, ще могат да се запознаят с целите и методологията на “Социален цирк”, както и с учебното помагало „Книжка-помощник за Социален Цирк“ на Галина Риом-Ройбек, която е родена в България, но е израснала в чужбина.

“Едно от най-големите предизвикателства в работата с уязвими деца, е как да ги ангажираме пълноценно в учебния процес, имайки предвид техните нужди, интереси и способности. Често описваме тези деца като „различни“ или „проблемни“, имайки предвид, че тяхното поведение не се вписва в очакванията и изискванията на училищното обучение и извънкласните дейности. Обикновено в животите на такива деца присъстват травмата и отхвърлянето. Ние предлагаме един по-различен подход в работата с „различните деца“, споделят авторите на иновативния метод и организатори на събитието.

Социалният цирк е различен от традиционния, професионалния, с това че придава важност по-скоро на опита на участниците, отколкото на резултата от опита. Методът минава отвъд естетическата и развлекателната роля и набляга на установяване на връзки между участниците и общността. С други думи – за социалния цирк пътят е не по-малко важен от резултата и това освобождава и вдъхновява.

Цялото интервю с Галина Риом-Ройбек и Гео Калев можете да чуете от звуковия файл.

Източник БНР