Картини на талантливия Момчил Цаков са част от стенен арт календар, който се продава с благотворителна цел в подкрепа на хора с увреждания. Самоукият художник е 11-годишно момче извън рамката, извън кутията, извън всичко сиво в света. Самият той казва, че рисува светлина и по този начин дава най-точното име на своето творчество. Със светлина той изобразява музиката на стария грамофон, звъна на църковните камбани, гласа на цигулката, глъчката на Стария квартал.Но има още нещо необичайно – Момчил е високофункциониращ аутист.

Картините, които момчето е нарисувало през отминалата година, бях подредени подредена в изложба в Столичната библиотека.Темите на творбите са различни, но по мнение на зрители и специалисти картините се отличават със стил и отвеждат в приказните предстви от детския свят.

Приходите от продажбата на календарите са дарнени за закупуване на техника за кариерен център, който има за цел да осигури достъп до образование, натрупване на умения и старт на кариера за хора с увреждания.

Източник: БНР