17. 06.21 г.

В 12 града на страната започна националната кампания „Синьо лято“ по инициатива на омбудсмана Диана Ковачева. Кампанията е насочена в подкрепа на детското психично здраве на подрастващите., като целта  е да подпомогне децата и техните родители да преодолеят последиците от изолацията, причинена от COVID–19. Партньори са местните омбудсмани, неправителствени организации и Български червен кръст.

„Синьо лято“ е провокирана от сигнали на родители, родителски организации и детски психолози, които алармират за тревожни симптоми у подрастващите в следствие на локдауна. По тази причина от 14 до 18 юни, психолози и експерти консултираха безплатно родители и деца от цялата страна.

Омбудсманът откри и горяща телефонна линия за записване 0896 760 007 за отправяне на въпроси от ученици и родители, ако съществува притеснение за споделяне на проблемите очи в очи с психолог.

Изследване на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) сред близо 1000 деца сочи, че заради намалени социални контакти по време на изолацията половината от интервюираните ученици са изпитвали отрицателни чувства на самотност, несигурност, раздразнителност, тревожност. Над 35% от родителите са преценили, че психичното здраве на техните деца е влошено. 60% от учителите са споделили, че служебните им ангажименти са нараснали значително по време на дистанционното обучение и 44% от тях са съобщили за влошено психично здраве.

При проучването децата са споделили, че сравнено с периода преди COVID-19 изпитват 2 пъти повече страх и тревога, 5 пъти повече скука, 3 пъти повече гняв, 5 пъти повече раздразнение, 4 пъти повече носталгия и тъга, 4 пъти повече самота, 3 пъти повече разочарования, 2 пъти повече безпомощност и безполезност.

Източник: Омбудсман на Република България