13. 04. 21 г.

Първа копка за строежа на новата сграда на Карин дом направиха кметът Иван Портних и изпълнителният директор на социалния цнтър Мая Донева. Новият обект ще бъде изграден между ул. „Дойран“ и „Кирил Шиваров“. Карин дом е модерен функционален център за предоставяне на комплекс от социални, здравни и образователни услуги за деца със специални нужди и семействата им. Тази така очаквана първа копка идва точно в навечерието на 25-тия юбилей на Карин дом, който стартира своята терапевтична дейност през далечната 1996г.

Положеният основен камък е специално подбран и донесен от екипа на Карин дом от градината на функциониращата в момента сграда. По този начин е дадено и символично начало на новия център, който цели да продължи мисията да предостави комплексни услуги за деца със специални нужди и техните семейства, които да подпомагат тяхното успешно приобщаване, но вече в удобни и напълно адаптирани за това условия. Проектът е дело на UNAS Studio – Биляна Асенова (България) и Саша Чабати (Италия) – екип, базиран в Берлин и Германия. Датските Фондации „Велукс“ финансират строителството на новата сграда. Плановете предвиждат обектът да бъде готов до 3 години. В момента екипът на Карин дом провежда благотворителна кампания за събиране на средства за обзавеждане на центъра.

„Прекрасен е поводът, по който сме се събрали днес – сбъдването на една дългогодишна мечта на хората от Карин дом! Първите стъпки бяха направени през 2019 г., когато бе проведен международен конкурс за идеен проект на сградата. Община Варна също се включи като осигури необходимия парцел, където днес правим първа копка. Пожелавам на всички успешен финал на проекта. Поздравявам целия екип за енергията и упоритостта, с която сбъдват тази своя мечта!“, заяви кметът Иван Портних.

„Преди почти четвърт век, завръщайки се в България, Иван Станчов сбъдва една голяма своя мечта – създава Карин дом с много любов в трудни за цялото ни общество времена и още по-трудно бъдеще за децата със специални нужди. Той мечтае за обич и образование за всяко дете. Вече 25 години мечтите на Карин дом продължават да бъдат все така смели и с визия за бъдещето, олицетворяващи обичта към децата и подкрепа за техните семейства. Днес тази смела мечта продължава да живее, да се развива в синхрон с променените нужди на обществото ни. Екипът ни продължава вярата на своя основател Иван Станчов, че няма невъзможни неща и мечтите трябва да бъдат следвани! Изграждането на новия терапевтичен и образователен център на Карин дом е нашата следваща смела мечта-бъдеще за всяко дете“, сподели от своя страна Мая Донева.

Новата сграда цели да създаде среда за ранно детско развитие, за обмен на знания и споделено пространство за семейства, доброволци и специалисти. Тя ще предложи повече и по-комплексни услуги за деца и семейства, които да подпомогнат тяхното ежедневие и приобщаване в детски градини и училища. Общата площ на сградата е 2890кв.м и се състои от едно подземно ниво за гараж и складове, три надземни нива и покривна тераса.

Карин дом си поставя амбициозни цели и новата сграда ще съчетава разнообразни функции – физиотерапия и хидротерапия, център за ранна интервенция, Монтесори център и детска демонстрационна кухня, стаи за диагностика, индивидуална и групова терапия, сензорна зала, медицински център, обучителни зали и административна част, вътрешен двор с две детски площадки.

Източник: Община Варна