Обучение на Карин дом: „Как да съобщим нежелана новина“

В рамките на дейността, като Център за ранна интервенция фондация Карин дом (член на НАСО) организира на 24-ти и 25-ти февруари семинар, насочен към запознаването с умения, алгоритъм и принципи в поднасянето на нежелана новина. Водещи на семинара са специалисти, които споделят знанията въз основа на своя практически опит – Светлана Чивгънова – клиничен психолог в Специализирана детска клиника по клинична хематология и онкология на МБАЛ „Св. Марина“-Варна и Севджихан Еюбова – клиничен психолог в МБАЛ Шумен АД и асоцииран обучител към Карин дом. Участници в семинара са медици от родилни домове, семейни лекари, специалисти от болници и други центрове, като всички признават необходимостта от обучения и познание по тази тема.

В тази връзка родител на дете със синдром на Даун споделя: „Решението за изоставянето на детето би могло да бъде взето много бързо, емоционално още в първите часове след раждането. Границата между едното и другото решение е съвсем съвсем тънка и лесно би могла да бъде прескочена. Съзнанието на майката в този момент е много лабилно и би могло да бъде повлияно лесно. Особено ако натиска е от няколко страни… Лекарят е този, който поднася първата информация и е много важно как ще го направи и в каква посока ще насочи мислите на майката.”

Това, на което наблегнаха водещите, е че е важно да се отвори комуникацията между медиците и семейството; лекарят да подаде ръка на родителите и да ги увери, че ще ги подкрепя. Създаването на доверие между медици и родители е нужно условие, за да работят те заедно в полза на детето. Интензивната работа на неонатолозите в АГ болница – Варна продиктува тяхната реакция, че е „абсолютно необходимо да има психолог в родилен дом“, тъй като натоварването и стреса са прекалено големи, за да бъдат поети само от лекаря.

Надяваме се след този семинар участниците да се чувстват по-уверени, за това какво да очакват, как да преодоляват пречките и как да се подготвят при съобщаване на нежелана новина. Изключителният интерес към семинара мотивира Карин дом да организира и последващи обучения по тази тематика.

 

Източник: Фондация „Карин дом“

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Проект „Родители в заетост“

Ролята на новите технологии в обучението на децата

Обезщетението за безработица ще се изплаща по нови правила

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

ПОСЛЕДНИ

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Деинституционализацията на пълнолетни лица с увреждания продължава

Коледен базар на социални предприятия в Народното събрание

Еднократна помощ за енергия и отопление

Категории