Конференцията „Визия за Габрово – град на творчеството, младежта и туризма” се провежда днес и утре в „Ритуална зала“ на Община Габрово. Форумът е по инициатива на фондация „Америка за България“, на активни габровски граждани в лицето на неформално сдружение „Гадове“, които работят в областта на културата, спорта и образованието и на Обществен дарителски фонд – Габрово. Надя Захариева от „Америка за България“ припомни, че миналата година фондацията е избрала три града – Габрово, Разград и Враца, в които да бъде направен опит да се сплоти общността и институциите, които да работят за развитието на своето населено място.
„Направихме една среща с активни граждани на Габрово и представихме успешни модели. Веднага след нея се зароди това неформално сдружение „Гадовете“, които се събират веднъж месечно и обсъждат проблемите на града. До този момент е само обсъждане. Ние се надяваме с тази конференция да направим следващата стъпка – стъпката към някакво действие“, каза Надя Захариева.Нейното мнение е, че проблемите в Габрово не са по-различни от проблемите в други населени места в България. „Да, демографската криза важи за цялата страна, не само за Габрово. Това, което аз наблюдавам е някакъв особен вид апатия и това, че хората разчитат някой друг да дойде и да свърши работата. Стига вече! Може би това е остатък от миналото, когато държавата се грижеше за всичко. Всъщност бъдещето е в ръцете на всеки от нас. Когато синът ми беше на шест години ме попита: „Мамо, как мога да направя този свят по-добър и по-красив?“. Тогава аз му казах: „Моят начин е да си върша работата добре, да копая кварталната градинка, да не мърморя. Където има някакъв проблем да се опитвам да го реша заедно с хората около мен“. Той реши, че това е много хубав подход и до ден днешен го прилага.“ Надя Захариева подчерта, че фондация „Америка за България“ не идва с някакви готови решения за Габрово. Смисълът на конференцията е хората сами да идентифицират проблемите и да намерят решенията за тях.

Млади хора да остават в Габрово и млади хора да бъдат привличани тук, дори само като туристи. Това е важна кауза, която формулират активни местни жители, включени в двудневната конференция.

На 24 февруари, когато е втория ден от „Визия за Габрово – град на творчеството, младежта и туризма”, участниците трябва да излязат с готова стратегия.

Резултатите от тази конференция не са просто теоретични. Пример за практическата им реализация е инициативата, свързана с Деветашко плато. Създаването на асоциацията, оглавявана от Ива Таралежкова, започва когато в района туристите са 2 000 годишно. След активизиране на гражданите и работа по стратегията този поток нараства и днес се отчитат около 200 000 посетители за същия период.

Източник: https://dariknews.bg/regioni/gabrovo/kauzata-mladite-hora-da-ostavat-v-gabrovo-2080547

Дата: 23.02.2018 г.