Пред БНР кметът на Пловдив съобщи, че ще настоява да се отделят пари от бюджета, за да се сложи видеонаблюдение в домовете за възрастни хора“. Поводът е скандалът заради грубото отношение към възрастни в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция „Св. Георги“. Кметът на Пловдив е категоричен, че подобно отношение към възрастни хора е недопустимо и Общината ще вземе всички мерки тази ситуация да не се повтаря.

По думите на Здравко Димитров до края на другата седмица ще станат ясни и уволненията в Дома за хора с деменции към КСУ „Св. Георги“.

Зам.-кметът по социални дейности Анести Тимчев вече е провел срещи в Дома и е разговарял с персонала, лекуващия лекар и настанените там болни. Той очаква резултатите от проверките на министерство на труда и социалната политика. Тимчев ще се срещне и с роднини на хората от дома.
Районната прокуратура в Пловдив разпореди всеобхватна проверка във всички домове за настаняване на възрастни и деца с физически и умствени увреждания в Пловдивска област.

Източник: БНР, 21.01.2020 г.