Конференция „Първите седем“ на УНИЦЕФ

МТСП прилага интегриран подход в грижите за децата, насочен към превенция на рисковете още в ранна детска възраст и осигуряването на семейна или близка до семейната среда за всяко дете, съобщи на 5 юни 2014 г. заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на Конференция по въпросите на ранното детско развитие „Първите седем“. Форумът се организира от УНИЦЕФ, а участие взеха представителят на организацията за България Таня Радочай, заместник министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева, заместник-министрите на здравеопазването и образованието и науката Чавдар Славов и Мукаддес Налбант, представители на ангажираните с темата институции.

„Броят на социалните услуги за деца към края на март 2014 г. е 383, а през 2010 г. те са били 241”, посочи заместник-министър Лазаров. Той допълни, че се отчита и намаление на броя на специализираните институции за деца от 129 през 2010 г. на 103 в края на тримесечието на 2014 г.

По време на изказването си заместник-министър Лазаров акцентира върху реализацията на Проекта за социално включване, финансиран със заем от Световната банка. „По него в 69 общини в страната се изграждат нов тип услуги за деца и семейства – за ранно детско развитие, за превенция на рисковете в ранна детска възраст, за подобряване на готовността на децата за включване в образователната система и други”, поясни заместник-министърът. Той подчерта, че този проект е пример за пътя, който следва МТСП в подкрепа на децата и семействата, а именно активно партньорство с неправителствените организации и представителите на местната власт.

 

Източник: МТСП

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Нов център за възрастни хора с деменция в Мамарчево

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории