Уникалното съоръжение „Водно конче“, което преди броени дни беше тържествено открито на плажната ивица в Аспарухово край Варна, остана без задвижване, след като крадци задигнаха в събота вечер фотоволтаичния му панел. Крадците са разбили единствената в България Пътека за достъп до морето на хора с увреждания, която се намира на плажа Карантината край варненския квартал „Аспарухово“.

Задигната е най-важната част на съоръжението – фотоволтаичния панел, който осигурява енергията за задвижване на носещата конструкция по пътеката към водата. Без фотоволтаика съоръжението не може да работи. А и цялата идея на проекта е с еко задвижване най-сетне и у нас хората с двигателни затруднения да могат да влязат в морето и да се радват на водата като всички други.

Наглата кражба дълбоко огорчи общността на хората с увреждания, обединени около създателите на уникалното съоръжение от фондация „Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда и зоотерапия“. Ръководителят на проекта Пламен Климов сподели възмущението си от това как се посяга дори на помощта за тези хора. Още повече, че редица институции, след които областната управа и общината, както и много варненци лично се ангажираха с подкрепата за това съоръжение. Парите за довършването му бяха събирани лев по лев в последните месеци, като дори беше проведен благотворителен търг на картини за набавяне на последните средства. Всичко това сега е компрометирано от криминалното деяние.

„Те не откраднаха фотоволтаика, откраднаха нашата вяра, че у нас могат да се случват и добри неща“ – сподели огорчението си Пламен Климов. Сега надеждата на хората около „Водно конче“ е в професионализма на полицаите от Четвърто РПУ, които са взели случая присърце.

 

Източник: Дарикнюз

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

ГАЛЯ ЦВЕТАНОВА, КОЯТО НИ ДАВА ФОРМУЛАТА ЗА КАЧЕСТВЕНИ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

База данни за хора с увреждания в Евростат

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Категории