„В България има възможност да се повишават едновременно както доходите, така и конкурентоспособността. Подобен растеж се случва в много страни. Въпрос е на желание и на целенасочена политика, както и на участие на всички социални партньори в това усилие“, обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на 17 септември 2015 г. по време на кръгла маса посветена на социалния диалог, организирана от фондация „Фридрих Еберт“.
„Когато говорим за работни заплати в България, много бих искал да си поставим със социалните партньори ясна цел и тази цел да бъде увеличаване на доходите от труд, без това да означава намаляване на конкурентоспособността. Ако на тази основа поставим диалога със социалните партньори, той ще е много по-близък до реалността и ще избегнем тези ежегодни вълнения по повод минималните осигурителни доходи и минималната работна заплата. Държавата може и ще подкрепи всеки, за да постигаме тази цел“, категоричен беше още министърът.
По време на кръглата маса бяха представени данни, които показват, че страната ни отбелязва най-голям растеж на средните разходи за труд на час в ЕС. България отчита ръст от 44,1 % , докато някои страни бележат спад по този показател.

 

Източник: МТСП

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Длъжността „Държавен експерт“ ще се заема само от служители в специализираната администрация

България подготвя законодателна промяна за насърчаване на социалната икономика

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Коледен базар в Ловеч

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

ПОСЛЕДНИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Категории