На 16.09.2015 г. от 10 ч. в Сливен се проведе кръгла маса на тема „Ролята на Областния координационен механизъм по деинституционализация (ОКМД) за превенция на изоставяне на деца в институции“. В срещата взеха участие заместник областните управители Веска Вълчева и Камен Костов, членовете на ОКМД Сливен и представители на социални услуги. Беше представено постигнатото до момента при сформиране на ОКМД Сливен и в страната , след което бяха дискутирани мерки за популяризиране на ОКМД сред широката общественост и даване на повече гласност за ползите от неговото съществуване.
В 13.00 ч. се проведе работна среща, организирана от Областна администрация Сливен, за обсъждане на възможността за обединяване усилията на заинтересованите институции и организации в работата по превенция на изоставянето на деца на ниво родилен дом.
На срещата се дискутира Проект на споразумение за сътрудничество между дирекциите „Социално подпомагане”, болниците с родилни отделения в областта, доставчиците на услуги за подкрепа на деца и семейства, неправителствени организации и ОКМД, като всички те имаха свои представители по време на работните разговори.
Сферите на сътрудничество обхващат предоставяне на навременна, професионална и ефективна подкрепа на жени, заявили желание да изоставят бебето след раждането и подкрепа на бебета с тежки заболявания и увреждания и техните семейства.
По време на срещата всички участници изразиха мнението си по конкретните си ангажименти според проекта на Споразумението. През месец октомври 2015 предстои те да представят своите писмени становища, предложения и коментари по текста на документа, след което той да бъде подписан.

 

Източник: sliven.net

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Боряна Пунчева: Изкуство не се прави с трабант и панелка

Длъжността „Държавен експерт“ ще се заема само от служители в специализираната администрация

„Ангелски гледки“ за деца в нужда

България подготвя законодателна промяна за насърчаване на социалната икономика

Коледен базар в Ловеч

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Годишен доклад на Омбудсмана на Република България

Категории