Кристина Цветанова намира място в тазгодишното европейско издание на конкурса за млади иноватори (на възраст под 35 години), провеждан от списание MIT Technology Review към Масачузетския технологичен институт (MIT). Цветанова заема своето място съответно в категориите хуманитаристи и предприемачи, доказателство за значението на разработваните технологии, насочени към справянето с най-належащите проблеми, пред които е изправено обществото. Тазгодишното издание на конкурса се осъществява с подкрепата на BNP Paribas и разпределя 35-имата млади иноватори в 5 категории.

Кристина Цветанова е главен изпълнителен директор и съосновател на базираното в Австрия дружество BLITAB Technology, което е произвело първия таблет за незрящи, наречен BLITAB. Идеята за таблета иноваторката получава в университета, когато незрящ колега на Цветанова я моли да го запише за онлайн курс. Така се ражда Blitab – таблет, който променя повърхността си, преобразувайки различните видове информация като текст, карти и графики в Брайлова азбука.

„Този таблет или iPad за незрящи е потребителски продукт, чиито целеви крайни потребители са с увредено зрение“, обяснява Цветанова за иновациите, довели до нейното признаване като един от младите иноватори в класацията на MIT Technology Review. Проектът на Blitab се основава на технология, базирана на течни вещества, които променят формата си, за да трансформират повърхността на таблета в съответстващата му презентация в Брайлова азбука. „Аз все още вярвам, че всеки трябва да има личен стремеж да промени помощния пазар [да служи по-добре] на хората с увреждания. Трябва да подобрим тази ситуация“, обяснява младият иноватор.

13.09.2017