КСО практиките навлизат сред МСП у нас

Малкият и среден бизнес в България се интересува как да бъде отговорен към обществото и околната среда. Най-често компаниите от този сегмент инвестират в развитие на собствените си служители и в екологични инициативи. 42% от малките и средни предприятия смятат, че тези практики имат положително влияние върху финансовите им резултати, a 43% изтъкват като основни пречки да са по-отговорни липсата на изисквания от страна на държавата както и липсата на подготвени кадри по темата. Това сочи изследване, базирано на данни от изследване на консултантска къща “Стратегии”, НСИ и Националната стратегия за МСП 2014-2020.

“Тенденциите са положителни за България и показват висок интерес от страна на малките и средни предприятия към зелената и социална икономика. Отговорният бизнес вече не е запазена територия само на големите компании”, коментира Марина Стефанова, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, по повод резултатите.

49 на сто от обхванатите в проучването малки и средни предприятия разглеждат корпоративната социална отговорност (КСО) като посвещение на компанията да спазва националните трудови и екологични закони и прозрачно да управлява своята търговска дейност. 46 процента смятат, че КСО са политики и практики, стратегически интегрирани чрез бизнес процесите за вземане на решения с цел минимизиране на негативния ефект на компанията върху социалната и околната среда и ангажиране на нейните заинтересовани страни, докато само 5 на сто разглеждат КСО като дарителски инициативи, ръководени от експертите по връзки с обществеността и маркетинга, които се извършват доброволно и нередовно към местната общност.

42 на сто смятат също така, че да си отговорен оказва влияние върху финансовото представяне на фирмата, според 32 процента това е важно за постигане на удовлетвореност на клиентите, 34 на сто смятат, че оказва влияние върху удовлетворението на служителите, а 24% – върху репутацията на компанията.

Като най-съществен фактор, който се оказва пречка за спазване принципите на КСО, е определена липсата на изисквания от страна на държавата (43%). Следват липсата на човешки ресурси и познания (42 на сто), липсата на финансови средства (41 процента), липсата на подкрепа от собствениците (33 на сто) и липсата на подкрепа от клиентите (32%).

Според проучването най-заинтересовани от екологични и/или социално свързани дейности са собствениците (59%), служителите (54%), търговските партньори (46%), крайните потребители (40%) и кредиторите и инвеститорите (32%).

Най-силен е фокусът върху развитието на служителите като КСО дейност (60 на сто), следвано от екологичните инициативи (56%), организационните подобрения (43%) и социални инициативи (40%).

 

Източник: http://cfo.cio.bg/

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за българския жестов език

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории