Първа копка на ЦСРИ в Кюстендил

На 13 март първа копка на Център за социална рехабилитация и интеграция направиха в Кюстендил- Браян Далтън, Шарже д* афер на Посолството на САЩ в България; кметът Петър Паунов и изпълнителният директор на Фондация „Сийдър“ Линдзи Солцгивър. Фондация „Сийдър“ е активен член на Национален алианс за социална отговорност. Строителят Атанас Кирилов раздаде на гостите по една кирка и каска, а кметът Паунов реши, вместо да чупи бутилката с шампионско с кофата на багера, да я подари на багериста. Гости на събитието бяха областният управител Иван Каракашки, председателят на ОС Иван Андонов, зам.- кметовете на общината Росица Плачкова и Виктор Янев, както и деца от ЦНСТ „Сияние“.
Центърът, който се намира между 15- етажните блокове при ПГ по туризъм, трябва да бъде построен до 6- ти ноември е съвместен проект на община Кюстендил и Фондация Сийдър, който се осъществява по програмата за хуманитарна помощ към отдела за Военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София. Проектът е на стойност 266 500 долара.
„По средата на октомври ще предадем обекта за експлоатация. 340 кв. м. е разгърната застроена площ, на един етаж, височина 11 метра, монолитно, с 14 помещения, от тях 5 за рехабилитация. Проектантският екип е напълно кюстендилски, терена е общински. Възложител е община Кюстендил“, каза представителят на строителния консорциум Атанас Кирилов. Центърът ще е с капацитет за 24 младежи с увреждания. За тях ще се грижат 35 души персонал.
„Този проект се пребори с няколко десетки други и ще бъде осъществен във времена на криза. Със съвместните ни усилия, този център ще предостави възможности за пълноценен живот на своите потребители“, каза преди първата копка Весела Терзиева- от отдела за Военно сътрудничество към Посолството на САЩ.

Гостът от американското посолство бе посрещнат по стара българска традиция с питка с мед.
„Днес имаме невероятния шанс да дадем старт на една прекрасна инвестиция в бъдещето на децата на България. Добавяме поредната капка в нашите усилия, те да живеят по един коренно различен начин, от този досега. Благодаря на Бога, че ни срещна с приятелите ни от „Сийдър“ и хората от Дома в Горна Козница, за това че можем да работим с такива хора и действително тези дечица да живеят своя справедлив социален живот. Основната роля днес се пада на нашите приятели от посолството на САЩ“, заяви кметът Петър Паунов.
„Поздравления за вашата благородна дейност в областта на деинституализацията. На децата от кюстендилския регион се дават нови възможности да растат в среда от семеен тип. Отбелязахме празника Баба Марта, на пролетта и новия жизнен цикъл в природата, тя е новото начало, а днес ние тръгваме по нов път. Община Кюстендил предостави земята и ще осигури ресурси за функционирането му. Фондация „Сийдър“ има принос в разработване на програми и оказване на съдействие. Гордея се, че американският народ чрез програмата за хуманитарна помощ към департамента за отбрана предложи ресурсите за изграждането на този център. Както бялото и червеното на мартениците символизират живота, пречистването и щастието, така и центърът, който ще изградим заедно, въплъщава същите принципи“, каза в приветствието си Браян Далтън, Шарже Дафер на Посолството на САЩ в България.
Смелост и мечта са двете ключови думи за днешния уникален ден, според изп. директор на „Сийдър“ Линдзи Солцгивър. „Това е резултат на едно уникално и много смело сътрудничество. Община Кюстендил има смелостта и интелигентността да иска, да предвижда един Кюстендил, който е отворен и приемлив към хора с увреждания, независимо от това от къде идват тези хора. Посолството на САЩ, което има смелостта да инвестира пари от собствениците си данъкоплатци, за да вижда едно по- добро бъдеще, тук в България. Тук ще е място, където хора с увреждания могат да идват, да придобиват социални умения и други, които да им помогнат за един по- пълноценен живот. Виждам тук хубаво бъдеще и си мечтая“, заключи Солцгивър.

 

Източник: Дарик нюз

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Проект „Родители в заетост“

Ролята на новите технологии в обучението на децата

Обезщетението за безработица ще се изплаща по нови правила

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

ПОСЛЕДНИ

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Деинституционализацията на пълнолетни лица с увреждания продължава

Коледен базар на социални предприятия в Народното събрание

Еднократна помощ за енергия и отопление

Категории