Радмила Рангелова: Интересът към социалния патронаж в Кюстендил е голям

Директорът на Домашен социален патронаж – Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Госпожо Рангелова, какво налага увеличението на капацитета на домашния социален патронаж в община Кюстендил?
Общинският съвет гласува увеличаването на капацитета от 320 на 400 потребители, както и увеличение на числения състав на социалния патронаж със 17 служители. Увеличението на капацитета е продиктувано от големия интерес към предоставяната от нас услуга „доставяне на храна по домовете”. Миналата година ние имахме списък с над 60 души, които чакат за да ползват услугата. Поради това ние започнахме поетапното увеличение на броя на обслужваните лица и съвсем естествено се стигна до самото решение на общинските съветници. Нашата цел е да обхванем колкото може повече, а защо не и всички желаещи, които искат да ползват нашите социални услуги.
Тоест вие искате да направите така, че да няма списък с чакащи?
Да, това е нашата идея и мога да кажа, че за момента вече сме точно така. Ако случайно имаме някой който се е записал и не е зачислен към някоя от услугите, то това е защото не са представени всички необходими документи, а не защото ние нямаме физическа възможност да го поемем.
Оказва се, че домашният социален патронаж е една от добре развиващите се социални услуги, предоставяни от община Кюстендил, така ли е?
Да, за жалост социално-икономическата обстановка в страната се отразява най-сериозно точно на нашите потребители – самотно живеещи, възрастни хора, хора с увреждания и те имат огромна нужда от нашата услуга.
Какво давате на тези хора, какво получават те като услуги?
В момента ние предоставяме два вида услуги. Едната е свързана с разнасянето на храна по домовете, а другата е санитарно обслужване. Потребителите на тези два вида услуги получават от нас и безвъзмездна подкрепа в лицето на социален работник. Тоест, освен чистото задоволяване на физическите им нужди, ние се опитваме да работим и в посока подобряване на социалните им контакти, съдействие в почти всяко естество, от което потребителите могат да имат потребност – пазаруване, заплащане на сметки, посещение до личен лекар, окомплектоване на документи.
Това ли налага и увеличаването на броя служители?
Двама от лицата, които ще назначим допълнително, са шофьор и разносвач на храна. Останалите 15 бройки са свързани с приключването на проект, изпълняван от община Кюстендил, свързан с помощ в дома и иновативни социални услуги. Този проект приключва в края на този месец. Във връзка с гарантиране на устойчивостта на проекта община Кюстендил има ангажимента да запази дейността на създаденото звено за домашни услуги в домашна среда за срок не по-малко от една година. В тази връзка е и решението на Общински съвет, за назначаване на 15 санитари в домашен социален патронаж. Показателно е, че за периода от месец май 2013 година до месец февруари 2014 година по проекта са обгрижени 132 лица, които са с трайни увреждания, възрастни хора, които са с ограничение или с невъзможност да се самообслужват. Освен това по проекта са били назначени и 49 безработни лица, които не са придобили право на пенсия. Ние трябва от тези лица да изберем 15 души, които да продължат да извършват предоставяните услуги. Перспективата е в развиването на тази социална услуга. Основната ни задача е да помогнем за обгрижването на хората, но в домашна среда. Така няма да изпаднем в ситуация възрастните хора да бъдат настанявани в институция и съответно пък след това да ги извеждаме от там.
Вие споменахте за капацитета на домашния социален патронаж, но само в Кюстендил ли са хората?
Не, ние обслужваме град Кюстендил, както и 36 села. Интересът към услугата е доста сериозен и от други населени места и ние ще работим за поемането на допълнителни села. В отдалечените населени места има най-остра нужда от нашата услуга. Там няма хранителен магазин, често се случва, че няма и регулиран обществен транспорт. Хората не могат да си купят дори и хляб. С нашето присъствие ние дори гарантираме спокойствие на близките на тези възрастни хора, които живеят далеч от тях. Ако тези хора се посещават от своите близки през почивните дни, то ние сме при тях през останалите пет дни от седмицата. Така възрастните хора остават обгрижвани, посещавани и наблюдавани.

 

Източник: Фокус

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Проект „Родители в заетост“

Ролята на новите технологии в обучението на децата

Обезщетението за безработица ще се изплаща по нови правила

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

ПОСЛЕДНИ

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Деинституционализацията на пълнолетни лица с увреждания продължава

Коледен базар на социални предприятия в Народното събрание

Еднократна помощ за енергия и отопление

Категории