Комисията за защите от дискриминацията (КЗД) обяви началото на кампания „Достъпна България“. Нейната цел е да се осигури достъпна архитектурна среда за хората с увреждания.

Това обяви председателят на КЗД д-р Ана Джумалиева на пресконференция, в която участваха още членове на антидискриминационния орган, както и известни актьори като Владислав Карамфилов и Николай Кънчев, които подкрепят инициативата.

„Нашата цел е това да е една изключително положителна кампания. Проблемите на хората в неравностойно положение са много и разнообразни. Те не могат да бъдат решени само от една институция. Ако по тези въпроси няма национален консенсус, няма как да подобрим нещата“, заяви д-р Джумалиева.

Тя добави още, че КЗД участва в междуведомствена работна група по въпросите за конвецията за хората с увреждания. Тя ще бъде и един от органите, които ще правят мониторинг по тези въпроси, съвместно с омбудсмана Мая Манолова и неправителствените организации. Комисията е включена и в работна група, която ще изготви плана за действие за достъпна архитектурна среда за хората в неравностойно положение в столицата.

Петър Кичашки, член на Комисията за защита от дискриминацията, поясни, че идеята на кампанията е да има повече обществени места като театри, кина и банки, които да бъдат по-лесно достъпни за хората с увреждания. Той добави, че добра достъпна среда има в Министерския съвет, Народното събрание, Съдебната палата, ВКС и Президентството.

Подкрепа за кампанията „Достъпна България“ са заявили председателят на Народното събрания Цвета Караянчева, президентът Румен Радев, а партньори са медии и обществени личности.