Правителството обмисля промени в трудовото и осигурителното законодателство

Министерството на труда и социалната политика има готовност да обсъди основателни и балансирани предложения за промени в сферата на трудовото и осигурително законодателство. Практиката показва, че промени се извършват при наличието на консенсус между социалните партньори или при максимално сближаване на позициите им. Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов на националния форум „Правителство-бизнес: Рестарт на икономиката”, който се проведе на 11 февруари в НДК. Дискусията се организира по инициатива на министър-председателя Пламен Орешарски.

“В подкрепа на бизнеса е направено предложение за промяна в Кодекса на труда отчитането на положения извънреден труд пред контролните органи на ИА ГИТ да се извършва един път годишно, а не на всяко полугодие. В дискусията за разширяване обхвата на извънредния труд също трябва да се отчита гарантирането на здравословни условия на работа”, подчерта Адемов.

Той постави фокус върху по-гъвкавите форми на заетост, в които трябва да се гарантират правата на работниците. Според министъра не трябва да се допусне агенциите за временна заетост да заобикалят трудовото законодателство. По неговите думи гъвкавото работно време не трябва да нарушава сегашните изисквания за междудневна и междуседмична почивка.

Министър Адемов напомни, че промените в сферата на осигурителното законодателство са свързани с препоръките на ЕС за ограничаване на ранното пенсиониране и инвалидните пенсии, както и за изравняване на пенсионната възраст между мъжете и жените.

Той отбеляза, че по отношение на електронните услуги НОИ предлага 32 електронни услуги за облекчаване обслужването на граждани и работодатели, като за работодатели и самоосигуряващи се лица са разработени и внедрени 15 електронни услуги.

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Проект „Родители в заетост“

Ролята на новите технологии в обучението на децата

Обезщетението за безработица ще се изплаща по нови правила

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

ПОСЛЕДНИ

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Деинституционализацията на пълнолетни лица с увреждания продължава

Коледен базар на социални предприятия в Народното събрание

Еднократна помощ за енергия и отопление

Категории