„През юли продължаваме с три маршрута из столицата, посветени на личностите в нашата литература, представяме и изложба за литературна София. Всеки желаещ може да се включи в разходките безплатно, за да открие интересни истории и кътчета в града ни.“, анонсира заместник-кметът Мирослав Боршош летните инициативи от четвъртия сезон на „Литературни маршрути“.
„Литературни маршрути“ се организират от фондация „Прочети София“ с подкрепата на Столична община.
На 13 юли Лора Шумкова ще разкаже за проф. Иван Шишманов и неговия род. Авторката посвещава своя разказ на една от най-космополитните и всестранно развити личности в историята на националната политика, образование и култура. През 2022 г. се навършиха 160 години от рождението на проф. Шишманов. Ще научим повече и за ролята на съпругата и сина му за европеизирането и модернизирането на младата българска държава, както и къде можем да разчетем следите от тяхното дело в тъканта на днешна София.
Повече за събитието, може да научите тук: https://www.facebook.com/events/1378571199296255
На 14 юли предстои „Зелена литературна разходка из „Курубаглар“ („Лозенец“) с Радослав Чичев. Кварталът е бил дом и вдъхновение за много писатели, поети и журналисти. Историята на някогашния „Курубаглар“ ще бъде проследена през произведенията на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Сирак Скитник, Асен Разцветников, Светослав Минков, Чавдар Мутафов, Валери Петров и др.
Повече за събитието, може да научите тук: https://www.facebook.com/events/4839339039505247
На 21 юли литературната историчка Катя Зографова ще поведе из историите на пет български писателки. Маршрутът започва от църквата „Св. Георги“, която се намира в непосредствена близост с дома на Фани Попова-Мутафова, ще продължи към дома на Елисавета Багряна, за да отбележи 95-годишнината от издаването на първата ѝ стихосбирка „Вечната и святата“, а след това ще се насочи към музея на Славейкови, където ще научим повече Мара Белчева и Светослава Славейкова. Литературният маршрут включва още имената на Екатерина Каравелова и Съба Вазова.
Финалът на този маршрут е пред галерия Credo Bonum (ул. „Славянска“ №2), където ще бъде показана изложбата „Литературна София“. Фотографиите на Иван Шишев и Екатерина Калугина от „Етюд-и-те на София“ показват преплитането на града и литературата, начините, по които книгите съществуват в града, местата, които са важни за литературната и културната ни памет. В изложбата са включени и седем кратки видеа на Екатерина Минкова, свързани с литературния живот в София.
Повече за събитието, може да научите тук: https://www.facebook.com/events/384899440198253