По проект „Социално включване чрез услуги за ранно детско развитие в община Русе” със сключен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд за четвърта поредна година се организира „Лятно училище“.

Целта на едномесечната работа с деца от пет до седем години е да получат допълнителна подготовка за повишаване на училищната готовност. Освен ежедневните занимания на децата, ръководени от специалисти, два пъти всяка седмица децата излизаха на екскурзии до забележителности в града, като посещаваха и културни институти. Стремежът на екипа е те да бъдат на открити пространства и заедно с това да получат нови знания. За децата бяха осигурени „предпазни коридори“ и дезинфекция на помещенията в Детската градина „Светилник“.

В своята програма за месеца децата имаха десет екскурзии извън сериозните занимания с педагози и специалисти. Един от най-модерните и атрактивни музеи в страната – Екомузеят в Русе, направи децата щастливи с възстановката на природните забележителности. Впечатляващият голям мамут, вкаменелости от стари животински видове, най-големият аквариум с риби от река Дунав за дълго време приковаха погледите на децата. Те имаха възможност да посетят и откритата сцена на кукления театър. В двора на Русенската регионална библиотека децата гледаха спектакъла „Добро утро, лека нощ !” на Донал Бисет. „Паркът на младежта” в Русе е всъщност парк на децата. Те са навсякъде – по алеите, градинките и полянките. С лупи децата от „Лятното училище” наблюдаваха цветенцата и насекомите в природата и разгледаха „Розариума”. Високо, високо, колкото стигат мечтите на децата, се издигнаха хвърчилата, пуснати на площадката пред комплекс „Левента”. Всяко от тях имаше своята летяща птица, за да участва в състезанието. По какво се различава библиотеката от книжарницата? Така започна разговорът на децата в обновения „ Детски отдел“ на Библиотека „Любен Каравелов“, където те се запознаха с различни видове книжки. Страстта към кулинарното изкуство може да започне от детска възраст. Такъв опит беше направен от Лятното училище към Детската градина „Светилник” с гостуване в известната в Русе кулинарна академия на Сдружение БРТИМ. Там те омесиха и изпекоха солени питки. Следващата екскурзия на децата беше до Лесопарка „Липник”. Тя беше замислена като излет на децата сред природата и пикник. Те се разходиха до езерото с водните лилии, където педагозите им обясниха за тези рядко срещани и красиви цветя. Видяха къщата на Баба Яга и други атракции в района Вълнуващата разходка с корабче по река Дунав беше края на едно по-дълго пътешествие – Лятното училище за децата в Детската градина „Светилник”, филиал на „Червената шапчица”. Речният круиз по река Дунав беше едно преживяване, запечатано със снимки за спомен. Лятното училище за 15-те деца осигури допълнителна педагогическа подготовка за повишаване на тяхната готовност за училище. В програмата им за обучение взеха участие много специалисти, които положиха усилия за тяхното развитие.

Източник: Община Русе, 03.09.2020 г.