След едногодишна пауза, наложила се поради ограниченията от пандемията с COVID -19, маратонът в Плевен се завръща на 23-ти май 2021 г. Събитието, което се превърна в най-значимото състезание за региона, тази година привлича участници с интересна кауза и нова дисциплина. В тазгодишното издание новост е атрактивното събитие Fun Run Kids, което ще се проведе в рамките на маратона и предлага различни дисциплини с безплатна регистрация за участниците.

Мероприятието, в което съорганизарор е НАСО, отново ще премине с благотворителна кауза под мотото „Бягаме в Плевен за достъпна среда“. Една от целите на маратона е да помогне на хората с различни възможности, като събраните средства ще се използват за адаптиране на централната пешеходна зона в града към техните потребности.

Маратонът в Плевен, със своите шест издания, се превърна в едно от най-обичаните и чакани състезания по бягане в страната. За да бъде събитието още по-привлекателно и достъпно, включително за начинаещи бегачи, за първи път тази година трасето ще включва и набиращата все повече популярност 10-километрова дистанция. По този начин състезанието вече има шест основни дисциплини, сред които класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2 х 10,55 км) и 10 км, 3-километров безплатен масов крос „Аз мога“.

Броят на отборите в щафетата е ограничен до 50, като тимовете могат да бъдат съставени от мъже, жени или на смесен принцип. Тази година мероприятието ще се състои в памет на Станислав Георгиев, който почина на  29 март, 2020 г. Той беше организатор на маратона и съосновател на спорен клуб „Бегач“, като със своята всеотдайност се превърна във вдъхновител на много хора.