Nasoki.bg ви запознава със социалния работник Мария Динчева, която се е посветила на социалната работа от шест години. Придобитите през тези години знания, умения и усещане за композиция, цветове и баланс я пренасят в творческия процес в арт ателиетата на Дневния център към Фондация „Светът на Мария“. Ето каква е нейната мотивация да допринася всеки ден с работата си за социалните услуги в подкрепа на обществото:

За Мария социалната работа е предизвикателство. От опит разбира, че противно на общото разбиране, професията е изключително динамична и интересна, а за да си добър социален работник, се изискват сериозни познания за психичното и емоционално развитие на нуждаещите се хора и най-вече подход за разрешаване на сложни междуличностни отношения.

Още в студентските години амбициите на Мария са големи. Завършва семестриално магистратура „Клинична социална работа“ в Нов български университет и има специализация и по „Психология“ в същото учебно заведение. Мария натрупва опит в терапевтична работа с клиенти на Студентски психо-социален център, създаден от „Български институт за отношения между хората“ към Нов български университет. Работи като координатор на проекти за неправителствената българо-холандска организация „Де Пасарел България“ и участва в обучения, свързани с индивидуалното планиране на подкрепата за потребители на социални услуги. Дипломира се в бакалавърската програма „Визуални изкуства“.

Мотивацията да избере професията е свързана с личната й история – израснала е с нейния братовчед, който още от раждането е бил с тежки увреждания:

„Той прекара целия си живот обгрижван от семейството, но без достъп до подходящи услуги и така необходимата за него рехабилитация. За щастие по време на следването имах възможност да срещна добри преподаватели, които успяха да провокират интереса ми към социалната работа и всички възможности, които тя предлага. И така вече шест години дори за минута не съжалявам за избора си и се чувствам удовлетворена от възможността да допринасям за подобряване качеството на живот на хората с интелектуални затруднения“, споделя Мария.

За да е успешна в социалната работа и да е в помощ на нуждаещите се хора, Мария има три златни правила: да бъде търпелива, да следва целите си с непреклонно и да спазва нормите на професионалното отношение. В свободното си време обича да пътува, да се среща с нови хора и да се включва в полезни каузи. Участва като доброволец в инициативата „Чети книжки на деца на хемодиализа“ в Детския център по хемодиализа към СБАЛДБ.