07.01. 22 г.

Инициативата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ несъмнено е явление на българския пазар. С над 160 000 членове – и продавачи, и купувачи – тя дава възможност на родителите на деца с увреждания да предлагат напълно законно своите ръчно изработени артикули, сред които предмети на изкуството, домашни вкусотии, бижута, текстилни изработки, декупаж, пчелни и билкови продукти, тематични празнични подаръци и много други. В нея освен майки на деца или възрастни с общообразователни потребности, участват и сръчни татковци. Създател на идеята и мащабната инициатива е Ина Маринова, а вече съществува и сайт https://kupipodarak.com/, където продуктите са систематизирани по категории и изборът е по-лесен. Той е дело на Петя Колева – администратор на групата в социалната мрежа.

Самата Ина има 20-годишна дъщеря с множество увреждания, които я правят напълно зависима от друг човек. Момичето е незрящо, с церебрална парализа, с епилепсия и други състояния вследствие на недоносеност. Организирането на грижата за нея е сложен процес. През всичките тези години за нея се грижи единствено майка ѝ. Такива родители са постоянно до децата си, независимо на каква възраст са. Често нямат възможност и време да се занимават с нищо друго – да учат, да работят, да пътуват. Дори посещението при лекар или зъболекар е предизвикателство.

„Аз не мога просто така да напусна дома си, без да организирам грижите за дъщеря си, които са денонощни. Аз съм нейните крака, нейните ръце, нейните очи. Ако повикам човек да ме смени, трябва тепърва да го обучавам, да му показвам какво точно да прави, което е много по-трудно, отколкото да си остана вкъщи“, споделя Ина.

Но дори да се вземе асистент, стоят финансовата страна на нещата и човешкият фактор. В България няма институции, които да обучават специалисти по асистентска грижа, няма достатъчно рехабилитатори, нито достатъчно услуги за хора с увреждания. Всичко това я провокира да създаде групата. Оказва се, че има много майки, които, затворени между четири стени, изработват неща с ръцете си. Първоначално предлагат изработките си една на друга. Всичко започва от едни оплетени шарени пантофки на Ина. За два дни групата събира близо 5000 потребители.

Сайтът пък събира близо 20 000 посещения месечно. Петя Колева се занимава от години със създаване на сайтове. Прави го от вкъщи, защото детето ѝ е с рядко генетично заболяване на очите. То е единственото в страната с такава диагноза, но не се нуждае от асистент и посещава училище, което позволява на Петя да работи. Когато са в изолация, много от тези родители откриват таланти, които дори не са предполагали, че притежават. Клиентите също подхождат самостоятелно, като търсят конкретни неща и дават заявки за артикули, които са се изчерпали. Атмосферата в групата е позитивна, слънчева и забавна.

„Когато си постоянно ограничен, те избива нанякъде. Това са хора, чието ежедневие е едно и също, най-вече по график, и това им носи нещо ново. Превръща се първо в хоби, после в арт терапия, в начин да излязат от сивото ежедневие, а сега, със сайта и групата, е и вид професия. Родителите също имат нужда от помощ, да се чувстват способни, да са работни, да комуникират с клиенти“, обяснява Петя Колева.

Източник: Дарик радио/ предаването „Властта на гражданите“