Манолова спечели тайното гласуване за нов омбудсман със значително повече гласове от конкурента ѝ Константин Пенчев – „за“ избора ѝ са гласували 129, а за нейния съперник – 82-ма депутати. Резултатите бяха обявени малко преди обед в пленарната зала на парламента. 12 народни представители са подали невалидни бюлетини. Новият омбудсман трябва да встъпи в длъжност на 20 октомври, когато изтича мандатът на стария. До тогава Манолова трябва да напусне партията, в която членува, както и парламента. Днес тя не уточни кога точно ще се случи това.
„Ще ми липсва страстта на парламентарната битка, но ми предстои не по-малко важна битка за правата на българските граждани,“ коментира Манолова от трибуната на Народното събрание. По време на представянето на своята номинация миналата седмица пък тя обяви, че ще се бори с произвола на институциите, но без да е опозиция на властта. „Всъщност тънкият момент в работата на омбудсмана е, бивайки той критичен към администрацията, в същото време да не бъде опозиция на властта. Опозицията е в парламента. Опозиция ще бъдат хората, които седят от лявата Ви страна. Те са БСП в парламента. Омбудсманът има други функции да защитава гражданите и да не нарушава тази тънка линия.“, каза тя пред парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека миналия четвъртък.
Мая Манолова беше номинацията на БСП за позицията на обществен защитник, но до голяма степен води кампанията си сама. Досегашният омбудсман Константин Пенчев получи номинация за втори мандат в последния възможен момент от „Реформаторския блок“.

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Кризисен център за хора, преживели домашно насилие отваря врати в Горна Оряховица

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

ПОСЛЕДНИ

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Категории