Кризата е тласнала младите българи към дългосрочна миграция

Към края на 2009 г. всеки пети българин до 35 години е бил склонен да емигрира в някоя от „старите“ държави членки с по-стабилна икономика. При това плановете на тези потенциални емигранти са били да се установят там за период от над пет години. И ако миграционните нагласи на българите в разгара на кризата са били относително ниски на фона на средното за новите държави членки, то плановете им за дългосрочна миграция са били много по-силни в сравнение с всички останали от тази група.

Това показва анализ на института CELSI, който се занимава с проучвания на пазара на труда, базиран в Братислава, Словакия. Изследването („Миграционните стратегии на засегнатите от кризата младежи в разширения ЕС“) цели да проучи какъв е ефектът от кризата върху миграцията на младите хора в новите държави – членки на ЕС, приети през 2004 и 2007 г. (без Малта и Кипър). То е базирано на данни на Евробарометър от края на 2009 г., филтрирани, така че да обхванат младите хора на възраст 15-35 години, които имат планове да мигрират в друга държава от евросъюза.

В търсене на по-добри условия

Временната миграция от новите към старите членки се приема от мигрантите като възможност да подобрят стандарта си на живот – своите и на семейството си, коментира Мартин Каханец (Martin Kahanec), научен директор на CELSI и съавтор на изследването. Добрите социални, икономически и политически условия в страните от Западна Европа са сред сериозните фактори, които „дърпат“ мигрантите. Любопитно е, че според проучването системата за социално подпомагане и тази на здравеопазване не са от значение за хората с намерения за временно установяване в чужбина и имат относително малко значение за тези, които планират да останат там за постоянно.
В същото време според изводите от анализа мигрантите от държавите – членки от Централната и Източна Европа, често имат относително силни връзки с родината си. Причините, поради които те не са склонни да я напускат, са семейството им, собствеността, която притежават, и чувството на привързаност. Затова и авторите на анализа коментират, че завръщането на мигрантите заради привързаността им към страната може да бъде подхранено с подходящи политики.

Кои са най-склонни да мигрират

С напредване на възрастта желанието на хората да мигрират намалява. Най-склонни да напуснат родните си места са младите необвързани хора и младите бащи. Но те също така са и склонни и да се завърнат по-скоро в сравнение с останалите групи хора.
Хората с поне гимназиално образование обикновено имат желание да мигрират за по-дълги периоди, но в същото време те са и по-малко склонни да останат на новото място за постоянно. И още един извод от анализа на данните – хората, които са недоволни от политическата ситуация в страната си, обикновено са и по-склонни да мигрират дългосрочно или за постоянно.

 

Източник: Капитал

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории