Минималните осигурителни доходи (МОД) и минималната работна заплата (МРЗ) не влияят негативно върху заетостта. Това стана ясно от представеното на 22 август 2014 г. в МТСП изследване за влиянието на МОД върху заетостта. Проучването обобщава мненията на 2525 работодатели и 3500 работници и служители и се реализира по поръчка на МТСП. „57.3% от анкетираните в изследването смятат, че МОД не влияят негативно върху наемането на млади хора, а 58.4% са на мнение, че МОД не възпрепятстват наемането на нискоквалифицирани лица“, съобщи ръководителят на изследването доц. д-р Емилия Ченгелова от Института за изследване на обществата и знанието към Българската академия на науките. 

Тя посочи, че 53.3% от работодателите не смятат МРЗ за фактор за намаляване на заетостта. „58.1% от тях са на мнение, че МРЗ не влияе върху решенията за освобождаване на нискоквалифицирани работници“, допълни Ченгелова.

Директорът на дирекция „Жизнен стандарт, демографско развитие, политики и стратегии“ Веселин Инджев съобщи, че към момента в 36 икономически дейности работодателите и синдикатите са постигнали споразумения за МОД за 2015 г. „Тези сектори обхващат около половината от работниците и служителите“, поясни Инджев. Той посочи, че в няколко икономически дейности е договорено запазване размера на МОД и за следващата година. Сред тях са производство и пренос на електрическа енергия, строителство на автомагистрали, пътища и самолетни писти, преносни разпределителни електрически и далекосъобщителни мрежи и в системата на Централния кооперативен съюз.

 

Източник: МТСП

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Коледен базар в Ловеч

Коледен базар с каузи в МТСП

Годишен доклад на Омбудсмана на Република България

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

Програмата „Развитие на човешките ресурси“ стартира с няколко програми

ПОСЛЕДНИ

МТСП ще разработи дигитална платформа за превод от и на български жестов език

Българин завоюва златен медал на Световното първенство по лека атлетика за спортисти с интелектуални увреждания

Конференция „Българският жестов език не е за изпускане“

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Категории