Министър Адемов се срещна с делегация на Комисията по труда и социалните въпроси в Германския Бундестаг

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов се срещна на 18 юни 2014 г. с делегация на Комисията по труда и социалните въпроси в Германския Бундестаг, водена от Катя Маст. На срещата присъстваха заместник-министър Росица Янкова и посланикът на ФРГ в София Матиас Хьопфнер. Основната тема на разговор бе свободното движение на работници в рамките на ЕС и неговото отражение върху пазара на труда в България. „Само 7,5 милиона от европейската работна сила, възлизаща на 241 милиона (т.е. 3,1 %), е икономически активна в друга държава членка”, каза министър Адемов като уточни, че „потенциалът за трудова мобилност в рамките на ЕС остава нереализиран”.

„Българското правителство е последователно в политиката си относно свободното движение на работници в Европейския съюз. Голямата част от гражданите на България и Румъния участват на пазара на труда в същата степен като гражданите на приемащата страна членка или дори в по-голяма степен. Те играят позитивна роля за икономиките на приемащите страни”, отбеляза министър Адемов.

„Българските работници се интегрират добре, високо образовани са и трудът им има висока добавена стойност за германската икономика”, допълни социалният министър. По данни на Федералната статистическа служба през 2012 г. броят на българите във ФРГ е нараснал с 25 933, което ги нарежда на четвърто място сред гражданите на държави членки на ЕС след поляците, румънците и унгарците. Данните са посочени в доклад на представителя на Германия в Техническия комитет по свободно движение на работници към Европейската комисия.

Министър Адемов постави акцент върху инициираните от България двустранни споразумения с държави-членки на ЕС за избягване на злоупотреби със социални вноски и за борба с нерегламентирана заетост. „Нашата практика за предотвратяване на злоупотреби със социалните системи се сочи като една от най-добрите в ЕС”, отбеляза министърът.

В отговор на поставени въпроси за политиките за задържане на младите хора в България и за „изтичането на мозъци”, заместник-министър Росица Янкова запозна делегацията с мерките на правителството за връщане на студентите и младите професионалисти в България.

„МТСП провежда информационни трудови борси и дни в редица държави членки на ЕС”, отбеляза тя. Заместник-министър Янкова постави фокус върху услугите за индивидуално обслужване, предоставяни от Агенцията по заетостта на българи, желаещи да се върнат да работят в България. За два месеца има 50 подадени молби.

„8000 безработни младежи на възраст до 29-годишна възраст ще бъдат наети на 6-месечни стажове по специалността в следващите две години със средства на ЕСФ”, напомни тя. Схема „Младежка заетост“ се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

 

Източник: МТСП

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории