С увеличението на социалния бюджет с 65 милиона ще се обезпечат няколко социални услуги, сред които „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по БНТ.

От следващата година член на семейство, който има доход между 400-500 лв, също ще получава семейни добавки в размер на 80% от пълната сума, т.е по нашата преценка, че около 20 000 семейства повече ще получават семейни добавки. Това каза в „Денят започва“ Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, който допълни, че целта е била да се разшири кръгът на хората, които ще получават добавки. За семейства с едно дете добавката е увеличена от 37 на 40 лева, с две деца от 85 на 90 лева. Той каза, че не са увеличени с по-голяма сума, защото сумата в бюджета на Министерството за тази програма не е променена.

Министърът на труда и социална политика добави, че логиката е, че едно 4-членно семействи, в коеото и двамата родители получават заплата до около средната, също ще има право на семейно подпомагане.

Бисер Петков, министър на социалната политика: БВП расте изпреварващо спрямо разходите на бюджета за социалните политики. Има изпреварващ ръст на прихдоите над разходите, което е положително от гледна точка на финансово стабилизиране на осигурителната система.

Социалният министър коментира, че осигурителната система става малко по-автономна, което е целта на нейното обособяване в самостоятелен фонд. По думите му бюджетът на държавното обществено осигуряване намира един баланс между финансово стабилизиране на системата и повишаване на адекватността на основни социално-осигурителните плащания.

„Повече хора ще получават обезщетения при фалит на работодателя догодина. Има вариант да отпадне изобщо срокът за кандидатстване за обезщетения при несъстоятелност на фирмата.“ това обяви още в студиото на „Денят започва“ социалният министър.

Проектопромените в трудовото право се отлагат вече няколко месеца. Очаква се скоро депутатите да приемат окончателните текстове. Инспекцията по труда да може да завежда искове за несъстоятелност, когато работодател не е плащал на поне 1/3 от служителите си повече от два месеца. Досега изобщо нямаше държавна институция, която може да предяви подобно искане. Промяната обаче най-вероятно ще влезе със закъснение – не от 1 януари, а от лятото.

Бисер Петков – министър на труда и социалната политика: Мисля, че малко се драматизира ситуацията не е сериозно да се смята, че инспекцията на труда ще може от първия ден след обнародване на текста да предяви иск за образуване на несъстоятелност в съда най-малкото, защото е необходимо промяна в устройствения правилник на агенцията, за да не паднат исковете на формално основание.

По отношение на пенсиите той каза, че от 1-ви януари пенсиите продължават да нарастват поради това, че продължителността на осигури стаж във формулата се увеличава. По думите на министър Петков догодина отпускането на пенсия ще става по-лесно – няма да се налага работодателят да издава така наречените УП-та, удостоверенията за доход, а всичко ще става по електронен път.

Вижте цялото интервю тук