В ефира на NOVA министърът на труда и социалната политика Деница Сачева отговаря на въпроси, поставени от зрители.

Правителството поиска удължаване на извънредното положение. Това ли е единственият полезен ход в сегашната ситуация?

Това е ходът, който всички трябва да бъдем убедени че трябва да бъде направен, защото е изключително необходимо да продължим да забавяме разпространението на инфекцията и да поддържаме ниски нива на заболеваемост и съответно на хора, които да натоварват здравната система.

Това няма ли да доведе до още по-дълги опашки пред бюрата по труда? Какви са данните за безработицата заради кризата до момента?

Никога не можем да бъдем сигурни в това кой е по-добрият избор, който трябва да направим обаче има един, който е безспорен – животът винаги е най-важен. В това отношение съм сигурна, че решенията, които взимаме, макар и много тежки, сега ще бъдат оценени правилно в бъдеще. За времето, в което беше обявено извънредното положение, досега 31 643-ма души общо са се регистрирали в бюрата по труда, като 17 793-ма от тях са посочили, че са безработни вследствие на съкращения, свързани с коронавируса.

Има ли вече „зелена светлина” за прилагане на схемата 60/40 и какъв е интересът към мярката?

Само за ден и половина, откакто тази мярка беше обявена, 59 са подадените заявления. Чакаме все още да получим одобрението от Европейската комисия. Вероятно това ще стане до края на тази седмица. Междувременно заявления могат да продължат да се подават и те ще се разглеждат. Виждаме, че днес ЕК също заяви решение да се отпускат заеми на държавите членки именно по модела 60/40. Това е още едно доказателство, че тази мярка е далновидна и, че тя има смисъл.

Бизнесът иска промяна – възможно ли е държавата да плаща и част от осигуровките на частни работници или друго съотношение – като 80/20 за заплатите?

Този вариант не е възможен на този етап. Неслучайно дори ЕК е готова да дава заеми на държавите, именно в подкрепа на съотношението 60/40.

Самотните родители и тези, които трябва да се върнат на работа и не могат да разчитат на помощта на роднини, не знаят какво да правят – не могат да отидат на работа, защото децата им са у дома, не могат и да останат в неплатен отпуск. Може ли да има мярка и за тях?

Това, което сме направили със Закона за извънредното положение, е че такъв тип родители са защитена категория. Те могат да поискат специални условия на работа, могат да получат възможност да работят от вкъщи и да имат възможност за намалено работно време. Винаги биха могли да използват помощта на близки и роднини, да използват целия си пълен отпуск. Вече, когато се наложи, при изчерпване на всички други опции и възможности да ползват неплатен отпуск, имат право да кандидатстват за безлихвен кредит в размер на до 1500 лв. Това са мерките, които има към момента. Ние подхождаме с особено внимание и ангажираност към тази категория хора, така че вероятно ще предложим и други за в бъдеще…

Целия разговор с министър Сачева може да проследите ТУК.

Източник: Нова ТВ, 01.04.2020 г.